Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Reham Zakhari: ‘Nederlands is een logische en directe taal, dat past bij mij’

11 december 2023
Reham Zakhari (2001) komt uit Egypte en woont sinds tweeënhalf jaar in Nederland. Haar droom is tandarts te worden. Daarom volgt ze momenteel het Taalschakeltraject bij de VU. “De VU geeft mij de gelegenheid mijn droom alsnog te bereiken.” In deze blog vertelt ze haar verhaal (met ondersteuning van Rachel Zuilhof, docent NT2).

Nederlands praten heeft mijn leven veranderd! Ik leg graag uit waarom. Al van jongs af aan was het mijn droom om tandarts te worden. Ik zette alles op alles om deel te nemen aan de tandartsopleiding aan de universiteit in Egypte, maar helaas werd ik uitgeloot. Ik gaf niet op, studeerde microbiologie én ben op zoek gegaan naar andere mogelijkheden. Dit betekende zelfs dat ik in 2021 naar Nederland emigreerde.

Ik houd erg van talen. Mijn moedertaal is Egyptisch Arabisch. Ik spreek Engels en Italiaans en ik heb me verdiept in het Koptisch, zodat ik de teksten in de kerk kan lezen.

In Nederland begon ik aan een nieuw hoofdstuk in mijn leven. Nu leer ik Nederlands bij VU-NT2. Bij VASVU bereid ik me voor op het studeren aan de VU. De VU geeft mij de gelegenheid om mijn droom alsnog te kunnen bereiken.

Eerst was ik bang om Nederlands te praten en sprak ik het liefst Engels. Na de eerste taalcursus maakte ik in de klas én buiten de klas contact. Ik vind Nederlands een logische en directe taal. Zo heb je veel woorden die je samen kunt gebruiken, zoals ‘hand’ en ‘schoen’, handschoen! En er is niets verborgen in de taal. Dat hoort niet in Egypte, maar het past wel bij mij.

Bij VU-NT2 leer je niet alleen de taal, maar de docenten en andere cursisten maken je onderdeel van de samenleving. Ik ben heel trots dat ik nu alles onafhankelijk kan doen, zoals post versturen en belastingaangifte doen.

Het is bovendien gezellig in de groep, omdat we altijd samenwerken. Laatst was ik ziek en kreeg ik een recept voor soep toegestuurd van iemand. Van een ander kreeg ik een doosje extra vitamine C. Dat geeft een familiegevoel. Dat is heel fijn, want de meesten van ons zijn hier zonder familie. Sinds kort loop ik zelfs stage bij een tandarts. Hiervoor moest ik zelf initiatief nemen.

Zoals gezegd, Nederlands praten heeft mijn leven veranderd. Ik voel dat ik nu in Nederland leef, niet meer geïsoleerd.

Lees meer over het Taalschakeltraject Amsterdam.

Snelle navigatie VU-NT2

Heb je vragen of wil je een afspraak maken?

Stuur een e-mail naar vu-nt2@vu.nl

of bel +31 (0)20 5986398 (ma-vr van 13.00 tot 15.00 uur)