Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Wolfgang Wagner onderzoekt liberale orde met NWO-toekenning

21 juli 2022
Hoogleraar Internationale Veiligheid aan VU Amsterdam Wolfgang Wagner heeft een toekenning ontvangen uit de NWO Open competitie SGW. De politicoloog zal deze beurs inzetten voor zijn onderzoek ‘Politieke Partijenstrijd over de Liberale Internationale Orde.’

Vrij verkeer van goederen en personen, op regels gebaseerde internationale samenwerking en militair interventies om liberale waarden te beschermen en bevorderen. Dat zijn de drie steunpilaren van de liberale internationale orde (LIO) die sinds het einde van de Koude Oorlog de internationale politiek heeft gedomineerd. Het terugtrekken van Westerse strijdkrachten uit Afghanistan, de groeiende druk op overheden om hun soevereiniteit te beschermen tegen internationale organisaties en de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne, laat zien dat deze liberale orde een crisis doormaakt. De uitdagingen voor de LIO komen echter niet alleen van niet-liberale mogendheden zoals Rusland en China, maar ook van binnenuit de liberale democratieën die de LIO hebben opgebouwd en in stand gehouden.

Wagner onderzoekt patronen in steun en oppositie van politieke partijen tegenover de drie steunpilaren van de liberale internationale orde in verschillende delen van de wereld, om op die manier de drijfveren achter de LIO-crisis beter te begrijpen.

Wagner was verheugd te horen dat het project is gehonoreerd. "Het bouwt voort op het werk dat ik de afgelopen jaren heb verricht en stelt me in staat om samen te werken met promovendi die de partijpolitiek van het buitenlands beleid in Oost-Azië en Oost-Europa zullen bestuderen."

Met de NWO Open competitie - SGW wil het NWO-domein Sociale en Geesteswetenschappen aan onderzoekers de kans geven onderzoek te verrichten naar een onderwerp van eigen keuze, zónder thematische randvoorwaarden.