Manfred Kets de Vries, hoogleraar Humanresourcesmanagement en Leiderschapsontwikkeling verbonden aan het het internationale, prestigieuze managementinstituut INSEAD bij Parijs, verwierf grote bekendheid met zijn onderzoek naar leiderschapsstijlen. Kets de Vries ontwikkelde een unieke kijk op de rol van leiderschap vanuit economisch, management en psychoanalytisch perspectief en wordt internationaal gezien als de meest geprezen Nederlandse managementdenker. “Wij zijn bijzonder geïnspireerd door het feit dat Manfred Kets de Vries leiderschap als een endogene kwaliteit definieert. Daarmee legt hij de verantwoordelijkheid voor de groei van persoonlijk leiderschap in de handen van het individu. Hij heeft generaties leiders geholpen die verantwoordelijkheid waar te maken, en daarmee heeft hij de manier waarop organisaties de samenleving en de mensheid dienen, verbeterd”, aldus decaan van de Faculteit der Sociale Wetenschappen Gregor Halff.
Kets de Vries ontwikkelde zijn belangstelling voor leiderschap al op jonge leeftijd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog namen zijn grootouders dertien onderduikers in huis. Na de oorlog werd nog veel over deze moeilijke periode gesproken en maakten de beelden van de oorlog een zware indruk op hem. De jonge Manfred begon zich af te vragen waarom mensen dit elkaar aandoen. Zijn onderzoekende houding groeide uit tot grensverleggend wetenschappelijk onderzoek. Inmiddels heeft hij wereldwijd ontelbare leiders gecoacht en schreef diverse boeken over leiderschap, waaronder Wat leiders drijft en Seks & Geld, Geluk en Dood.
Amsterdam Leadership Lab
Aan de Vrije Universiteit Amsterdam zijn er verschillende prominente onderwijs- en onderzoeksprogramma’s op het gebied van leiderschap. Zo is onder meer het multidisciplinaire Amsterdam Leadership Lab opgericht om wetenschappelijke kennis te verzamelen over het dynamische proces van leiderschap en management in teams en organisaties. Het Amsterdam Leadership Lab kijkt onder andere naar de sociale, persoonlijke enevolutionaire wortels van leiderschap om een diepgaander begrip te krijgen van de dynamiek tussen leiders en volgers en die inzichten toe te passen in de praktijk, bijvoorbeeld in de vorm van leiderschapstests. Ontmoet hier de experts binnen het Amsterdam Leadership Lab.
Erepromotoren zijn hoogleraar Evolutionary Psychology, Work and Organisational Psychology Mark van Vugt, hoogleraar Organisational Behaviour Svetlana Khapova en Associate Professor of Organization & Processes of Organising in Society Sierk Ybema.
Opening Academisch Jaar
Heeft u interesse om aanwezig te zijn bij de overhandiging van het eredoctoraat tijdens de opening van het academische jaar aan de Vrije Universiteit Amsterdam? Dan kunt u zich hier aanmelden.