Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Studenten master basisonderwijs in gesprek met minister Dijkgraaf

23 september 2022
Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Robbert Dijkgraaf ging afgelopen vrijdag op de VU in gesprek met studenten van de nieuwe Educatieve Master Primair Onderwijs (EMPO) over hun drijfveren, ideeën en zorgen.

“Met deze nieuwe master willen we bijdragen aan de kwaliteit van het basisonderwijs door de diversiteit in schoolteams te vergroten. De studenten leren vanuit verschillende inhoudelijke perspectieven bij te dragen aan onderwijsverbetering.” aldus projectleider Anne Fleur Kortekaas-Rijlaarsdam.

De nieuwe master, EMPO, wordt door de VU in samenwerking met de UvA en Universiteit Leiden aangeboden. De nieuwe universitaire voltijdopleiding leidt studenten in twee jaar op tot leraar basisonderwijs en is in september gestart met zo’n 25 studenten. Daarnaast waren er ook studenten van een soortgelijke master van de Erasmus universiteit, ook EMPO genaamd, aanwezig om te praten met de minister.  

Tijdens het gesprek ging minister Dijkgraaf in op de grote schaarste aan goede leraren. “Het zijn leraren die het verschil maken waardoor je leert lezen, rekenen en schrijven, die je een steun in de rug geven als je dat even nodig hebt en die ervoor zorgen dat je na het afronden van je opleiding met zelfvertrouwen kunt gaan solliciteren. Als er niet voldoende goede leraren zijn, dan is dat een risico voor de kwaliteit van het onderwijs. Voor schoolleiders, leraren, leerlingen, studenten en ouders leidt het tekort tot veel stress, onmacht en ongemak. Ik ben daarom ook blij dat deze opleidingen hun steentje bijdragen en jonge, enthousiaste leraren opleiden om dit probleem op te lossen.”

Studenten bevroegen de minister naar de rol van universiteiten in het oplossen van maatschappelijke problemen als het lerarentekort, hoe academisch geschoolde leraren behouden kunnen worden voor het basisonderwijs en kansengelijkheid in het onderwijs. De studenten maken zich zorgen over de inschaling van academische leraren, diversiteit in het onderwijs en over hun rol daarin.  Collegevoorzitter Mirjam van Praag was erg geïnspireerd door de gesprekken: “Het is mooi om te zien hoeveel studenten staan te springen voor het lerarenberoep. Ik ben
daarnaast erg trots op de samenwerking met de UvA en Universiteit Leiden waarmee we deze nieuwe master hebben ontwikkeld. Goed om te horen dat minister Dijkgraaf betrokken is bij het belangrijke probleem van het lerarentekort en ik ben dan ook benieuwd hoe hij de vragen van de studenten van vandaag meeneemt in de toekomst.” 

Meer weten over de nieuwe master basisonderwijs? Klik dan hier