Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

ERC Starting Grant voor Peter Kraus

Delen
10 januari 2022
Natuurkundige Peter Kraus heeft van de Europese onderzoeksraad (ERC) een Starting Grant ontvangen van 2 miljoen euro, waaronder een uitzonderlijke investeringsfinanciering van 500.000 euro. De beurs stelt hem in staat de ideeën te onderzoeken uit het onderzoeksvoorstel 'Attosecond nanoscopy of electron dynamics in strongly correlated materials' (ANACONDA). Kraus is universitair docent natuurkunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam en tenure-track groepsleider bij ARCNL.

Met deze beurs wil Kraus de eerste attoseconde-microscoop bouwen om ultrasnelle nanoschaal materiaalveranderingen te volgen tussen isolerende en geleidende toestanden van een nieuwe klasse materialen, namelijk de sterk gecorreleerde materialen.

Sterk gecorreleerde materialen begrijpen
Kraus: “De attoseconde-microscoop zal beelden opleveren met een tijdsresolutie van een miljardste van een miljardste van een seconde (10-18 s, attoseconde) en met een ruimtelijke resolutie van een miljardste van een meter (10-9 m, nanometer). Dit is nodig om sterk gecorreleerde materialen te onderzoeken en te begrijpen, die door de ingewikkelde onderlinge interacties van hun elektronen drastisch andere eigenschappen hebben dan op basis van conventionele theorieën wordt verwacht.”

Brede toepassingen
De in ANACONDA onderzochte materialen kunnen worden getriggerd om hun weerstand binnen femtoseconden (10-15 s) tot attoseconden om te schakelen. Volgens Kraus zal “de beschikbaarheid van attoseconde- en nanoschaalvisualisatie van elektronicaprocessen brede toepassingen hebben, niet alleen voor het onderzoek van quantummaterialen, maar ook voor real-life toepassingen in de halfgeleiderindustrie, waar de huidige kritische afmetingen van chips op de nanometerschaal liggen.”

Kraus leidt de groep “High-harmonic generation and EUV science”, die deel uitmaakt van de LaserLaB-onderzoeksgroep “Quantum Metrology and Laser Applications” aan de VU en gevestigd is bij ARCNL. Hij is blij met de kansen voor zijn onderzoeksgroep: “De ERC-beurs zal mijn collega’s verder helpen bij het waarmaken van hun ambities door het aannemen van nieuwe medewerkers en extra investeringsfinanciering. ANACONDA is een persoonsgebonden beurs, maar helpt ook een nieuwe generatie wetenschappers op te leiden.”

Over de Starting Grant
De ERC gebruikt de Starting Grants om getalenteerde wetenschappers in de beginfase van hun carrière te ondersteunen bij het uitvoeren van baanbrekende projecten voor een periode van vijf jaar. In totaal hebben 397 beginnende onderzoekers ERC Starting Grants toegekend gekregen. Meer informatie is te vinden in het persbericht van ERC.

Afbeelding: Ivar Pel, ARCNL

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam