Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

De VU gaat 20% energie besparen. Help jij mee?

Delen
15 november 2022
Elk jaar probeert de VU meer energie te besparen, bijvoorbeeld door steeds meer LED-verlichting te plaatsen en stappen richting een gasvrije campus te maken. Maar dit jaar willen we 20% minder energie verbruiken.

Dat is nodig omdat de energieprijzen heel erg zijn gestegen en het scheelt bij de VU ettelijke miljoenen.

Maar 20% besparen is een grote stap. Wij geloven dat dit mogelijk is, maar daar is jouw hulp bij nodig. Natuurlijk zitten de grote besparingen in technische - en ICT-oplossingen, maar álles helpt en daarom roepen we jou op om mee te denken en mee te doen! Doe bijvoorbeeld altijd je beeldscherm en verwarming uit als je naar huis gaat, en de deur van je kamer dicht. Veel ruimtes zijn uitgerust met een bewegingssensor. Als de deur open staat, blijft het licht branden.

Het effect van de grote getallen

Het energieverbruik voor onze gebouwen vertegenwoordigt 20-30% van ons totale verbruik. Dat komt omdat we met veel mensen op de campus zijn. Maar veel mensen kunnen ook veel besparen! Immers: als we met veel mensen allemaal iets besparen, dan heeft dat grote impact.

Reeds genomen maatregelen

De volgende maatregelen worden op korte termijn genomen.

  1. De verwarming gaat later aan (een uur na opening van de gebouwen) en eerder uit (een uur voor sluitingstijd). Het kan dus iets kouder zijn als je in de ochtend op je werkplek aankomt.
  2. De temperatuur van de centrale verwarming gaat 1 graad lager en we onderzoeken of de radiatoren die met de hand bediend worden ook minder warm gezet kunnen worden.
  3. We gaan ruimtes efficiënter gebruiken. Dat kan bijvoorbeeld door sommige gebouwen in de avonduren te sluiten, maar dat kan ook door verdiepingen of delen van gebouwen te sluiten.
  4. De ventilatie gaat aan als het gebouw opent en uit als we sluiten.
  5. De gevelverlichting staat nu permanent uit na sluitingstijd en dat geldt ook zoveel mogelijk voor de centraal bediende binnenverlichting. Wel houden we daarbij uiteraard rekening met de veiligheid op de campus. De lantaarnpalen blijven aan.
  6. We winnen stroom terug met slimme liften in het Hoofdgebouw. Bij het remmen en dalen van de lift wekken de liften stroom op, die het totaal aan energieverbruik voor liften dus verlaagt. 
  7. We kijken waar de energiepieken zitten in het verbruik en proberen die te verlagen of te vermijden omdat op basis van die pieken de aansluitkosten (onderdeel van de  energiekosten)  worden berekend.
  8. We onderzoeken het gebruik van de gebouwen in daluren en kijken nog scherper wat er ‘s nachts uit kan. Denk aan koffieautomaten, vendingmachines, kopieermachines of het automatisch uitschakelen van beeldschermen.

Taskforce Energie

Zowel de VU als Amsterdam UMC - locatie VUmc hebben Taskforces Energie opgericht waar onder leiding van het Coördinatiecentrum Energie (CCE) nagedacht wordt over maatregelen en deze maatregelen ook bewaakt worden op uitvoering.

Het CCE heeft zelf ook een taskforce opgericht, ook hier wordt onderzocht welke maatregelen genomen kunnen worden om energie te besparen, door bijvoorbeeld de gemaakte warmte ook te verlagen in temperatuur, en gekeken wordt hoe het rendement van de installaties verbeterd kan worden. In een overkoepelende Taskforce, onder leiding van het CCE, worden alle maatregelen besproken en bewaakt.

Interview NPO Radio 1

Op 10 november werden Nina van den Berg (Green Business Club Zuidas) en Rooske Gaal (Energiecoördinator VU) geïnterviewd voor het radioprogramma 'Geld of je leven', over de actie Zuidas doe(t) het licht uit! Bedrijven op de Zuidas worden overtuigd om hun kantoorgebouwen in duisternis te hullen zodra de laatste werknemer het pand uit is. Bekijk het fragment >

Meer informatie

De komende maanden vind je meer informatie in de VUzine en op vu.nl/duurzaamheid.

Als je ideeën hebt, mail ze naar communicatie.fco@vu.nl

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam