Jonkman heeft de prijs ontvangen voor zijn onderzoek naar goudmijnbouw in Chocó in Colombia. Jonkman: "Ik ben erg blij met de prijs. Het is een mooie erkenning van mijn onderzoek naar goudmijnbouw in Chocó en van alle hulp die ik hierbij ontvangen heb van onderzoeksparticipanten in Chocó."
De J.C. Ruigrok Prijs is een prestigieuze erkenning van de Koninlijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen. De prijs is bedoeld voor jonge onderzoekers die origineel wetenschappelijk onderzoek doen op het gebied van de sociale wetenschappen en bedraagt 12.500 euro. De prijs circuleert tussen vier onderzoeksgebieden (rechtswetenschappen, economische wetenschappen, menswetenschappen, en maatschappijwetenschappen). In 2022, is de prijs bedoeld de bekroning van origineel maatschappijwetenschappelijk onderzoek (van een onderzoeker die in 2017 of later gepromoveerd is).
Jesse Jonkman is een cultureel antropoloog wiens onderzoek zich richt op natuurlijke hulpbronnen, staatsvorming, en burgerschap, in het specifiek in relatie tot Latijns Amerika. Hij promoveerde in 2021 (cum laude) met een proefschrift dat ingaat op de sociaalpolitieke organisatie van kleinschalige goudwinning in de Colombiaanse regio Chocó. Zijn proefschrift won eerder de FSW dissertatieprijs. In 2021 werd hem een Rubicon beurs toegekend door de Nederlandse Organisatie van Wetenschappelijk Onderzoek. Jonkman’s Rubicon-onderzoek vindt plaats aan zowel VU Amsterdam als de University of New Brunswick en richt zich op de sociale en ecologische gevolgen van grootschalige mijnbouw in Colombia.