Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Waarvoor kun je terecht bij de bedrijfsarts?

Laatst gewijzigd op 6 maart 2023
Je kunt terecht bij de bedrijfsarts om arbeidsongeschiktheid te voorkomen, bij ziekte, bij aanstellingskeuring en bij Preventief Medisch onderzoek (PMO).

Arbeidsongeschiktheid voorkomen

Wanneer je een bedrijfsarts wilt bezoeken, kun je een afspraak maken via het secretariaat van Arbo & Milieu. Je kunt er ook terecht voor voorlichting over werk en gezondheid.

Secretariaat Arbo & Milieu, secretariaat.amd@vu.nl, telefoon +31 20 59 89008

Voor EHBO en bij acute ziekte op het werk kun je het noodnummer van de VU bellen: 22222.

Je kunt zelf een afspraak maken voor een preventief spreekuur van de bedrijfsarts wanneer je een advies wilt om arbeidsongeschiktheid te voorkomen of wanneer jij je bijvoorbeeld zorgen maakt over aspecten in je werk en je gezondheid. 

Ziekte

Wanneer jij je ziek gemeld hebt en derhalve arbeidsongeschikt bent, hebben jij en je leidinggevende hierover regelmatig contact. Je leidinggevende en/of jijzelf kan advies vragen aan de bedrijfsarts over je mogelijkheden en beperkingen ten aanzien van werk. Zolang de arbeidsongeschiktheid duurt kan een dergelijk advies van de bedrijfsarts met tussenpozen worden gegeven. 

Je leidinggevende is gedurende de gehele periode van arbeidsgeschiktheid je casemanager. Dat wil zeggen dat je leidinggevende het hele proces van re-integratie naar werk samen met jou begeleidt en samen met jou de adviezen van de bedrijfsarts implementeert en vertaalt naar een hervattingsplan. 

Wanneer het niet lukt om (volledig) het eigen werk te hervatten, kan ook in het re-integratietraject gezocht worden naar ander werk als dat wel mogelijk is. Na een ziekteduur van 18 maanden wordt de zogenaamde WIA procedure opgestart. Daarbij beoordeelt het UWV je arbeidsongeschiktheid en de re-integratie inspanningen van jou en je werkgever en bepaalt of je voor een (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheidsuitkering in aanmerking komt. De bedrijfsarts zal in het kader van de WIA procedure de medische rapportage aanleveren.

Aanstellingskeuring

Voor een beperkt aantal functies binnen de VU kan het nodig zijn dat je een aanstellingskeuring ondergaat. Zo nodig kun je bij een dergelijke keuring ook gezien worden door de bedrijfsarts. Hierbij gaat de bedrijfsarts na of de aangeboden functie past bij jouw lichamelijke mogelijkheden. Dit is een zogenaamd functiegericht aanstellingsonderzoek. Doel van dit onderzoek is om gezondheidsrisico’s voor jou of anderen in de organisatie te voorkomen.

Preventief Medisch onderzoek (PMO)

Als aan je functie bijzondere eisen worden gesteld, of als je werkt in een situatie die gevaar voor jouw gezondheid kan opleveren, dan roept de afdeling Arbo en Milieu je van tijd tot tijd op voor een onderzoek. Dit geldt bijvoorbeeld voor bedrijfshulpverleners die regelmatig persluchtmaskers moeten dragen, medewerkers die worden blootgesteld aan lawaai, radioactiviteit of bepaalde chemische stoffen. 

Het onderzoek wordt aangepast aan de specifieke risico’s die het werk oplevert. Een dergelijk onderzoek wordt door een paramedicus van Arbo en Milieu uitgevoerd en zo nodig word je doorverwezen naar de bedrijfsarts.

Contactgegevens Arbo en Milieu

Telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 09.00-12.00 uur

020 59 89008 (maandag tot vrijdag van 9.00-12.00 uur) 

Locatie: Transitorium 0E-25, Van der Boechorststraat 1, 1081 BT Amsterdam