Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Wetenschap in de Wolken: samen werken aan burgerwetenschap

Maak een afspraak
Laatst gewijzigd op 23 juli 2024
In het project Wetenschap in de Wolken bundelen universiteiten en bibliotheken hun krachten met burgers om samen kennis te creëren, analyseren en verspreiden. Wil jij Citizen Science in de praktijk brengen of doe je dat al? Neem dan vooral contact op met de UB om de mogelijkheden van dit project te bespreken.

Wat is Citizen Science? 
Citizen Science of burgerwetenschap is een vorm van onderzoek waarbij burgers actief betrokken worden in verschillende fasen van wetenschappelijk onderzoek. Dit kan variëren van het verzamelen van gegevens en het uitvoeren van experimenten tot het analyseren van resultaten en het verspreiden van kennis. De betrokkenheid van burgers zorgt voor nieuwe perspectieven en inzichten, wat kan leiden tot innovatieve oplossingen voor wetenschappelijke en maatschappelijke vraagstukken. 

Meer weten? 
Ben jij wetenschapper of medewerker van de VU en wil je meer leren over burgerwetenschap? Wil je gebruikmaken van dit innovatieve project en bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek samen met burgers? "Wetenschap in de Wolken" biedt je de kans om actief betrokken te zijn bij de ontwikkeling van kennis en de versterking van de band tussen wetenschap en samenleving. 

Door mee te doen aan dit project kan je: 

  • Samenwerken met burgers: Werk samen met gemotiveerde burgerwetenschappers die een frisse blik en nieuwe perspectieven brengen op wetenschappelijke vraagstukken. 
  • Innovatieve methoden gebruiken: Maak gebruik van innovatieve methoden om kennis te creëren, analyseren en delen. 
  • Wetenschap toegankelijk maken: Help mee om wetenschap dichter bij de samenleving te brengen en bij te dragen aan de publieke betrokkenheid bij onderzoek. 
  • Netwerken met professionals: Breid jouw professionele netwerk uit door samen te werken met collega's van verschillende universiteiten, bibliotheken en kennisinstellingen. 
  • Maatschappelijke impact creëren: Lever een directe bijdrage aan maatschappelijke vraagstukken door wetenschappelijk onderzoek toegankelijk en relevant te maken voor een breed publiek. 

Wil je deelnemen aan dit project en een verschil maken? Maak dan meteen een online afspraak via de knop op deze pagina. Wij staan klaar om je te informeren en te begeleiden in jouw betrokkenheid bij "Wetenschap in de Wolken." Samen kunnen we wetenschap dichter bij de samenleving brengen en kennisdeling bevorderen. 

KennisCloud 

Om burgerwetenschap te bevorderen werken wij aan KennisCloud, een innovatief platform ontwikkeld door bibliotheken. KennisCloud biedt een digitale ruimte waar community's, burgerwetenschappers en kennisinstellingen op gelijkwaardig niveau kunnen samenwerken aan wetenschappelijke en maatschappelijke vraagstukken. Zowel online als offline ontmoetingen stimuleren kennisontwikkeling en het opbouwen van verbindingen. 

Wetenschap in de Wolken
Wetenschap in de Wolken brengt wetenschap dichter bij de samenleving en biedt mensen de mogelijkheid om betrokken te zijn bij hun directe leefomgeving. Wetenschap in de Wolken is een veelbelovende ontwikkeling, waarin grenzen tussen experts en het publiek vervagen. Kennisdeling wordt een inclusieve, boeiende ervaring voor alle betrokkenen. 

Samenwerking 
Wetenschap in de Wolken is een samenwerking tussen KennisCloud, VU Universiteitsbibliotheek, de Openbare Bibliotheek Amsterdam, de Koninklijke Bibliotheek, Waag Futurelab en VU Athena Instituut. Hun gezamenlijke doel is het bevorderen van Citizen Science door het verbeteren van het bestaande KennisCloud-platform. Dit project, gefinancierd door Stichting PICA en lopend van juli 2023 tot juni 2025, creëert een hybride digitale publieke ruimte waar wetenschappelijke en maatschappelijke vraagstukken worden aangepakt. Het uiteindelijke doel is om dit platform beschikbaar te maken voor alle (bibliotheek)instellingen die betrokken willen zijn bij Citizen Science en wetenschapscommunicatie. 

 

Meer weten over Wetenschap in de Wolken?

Neem dan contact met ons op

Contactpersoon

Dit is een foto van David Oldenhof. Hij is beleidsmedewerker van de Universiteitsbibliotheek.
  • Anouk Nuijten
  • Informatiespecialist Geesteswetenschappen | Projectleider
  • a.nuijten@vu.nl

Direct naar

Onderzoek Research and Impact Support Portal Universiteitsbibliotheek Persvoorlichting VU

Studie

Onderwijs Studiegids Canvas Studentenbalie

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Over ons Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam