Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Richtlijn aanstellingsduur promovendi

Laatst gewijzigd op 7 juni 2023
De VU vindt het belangrijk dat zij een promotietraject aanbiedt waaraan een haalbaar tijdspad is verbonden, zodat de kandidaat daadwerkelijk kan promoveren.

Uit de PNN (Promovendi Netwerk Nederland) Monitor Arbeidsvoorwaarden Promovendi 2019 is gebleken dat Nederlandse Universiteiten geen eenduidig beleid hebben omtrent de contractduur en vooropleiding van promovendi. De Vrije Universiteit hecht veel waarde aan goed werkgeverschap en stelt zodoende de volgende richtlijn op voor aanstellingsbeleid van promovendi. De richtlijn is grotendeels in lijn met de reeds geldende procedures en staand beleid binnen faculteiten.  

Aanstellingsduur promovendi

Naar aanleiding van de analyse van PNN is intern onderzocht welke contracten door de VU zijn aangeboden en wat daaronder de verschillen zijn. Het grootste verschil in PhD-contracten binnen de VU is de aanstellingsduur, met name de contracten die gebaseerd zijn op Marie Curie gefinancierde PhD-programma’s. Deze programma’s beslaan namelijk 3 jaar in plaats van de gebruikelijke 4 jaar. In lijn met de NWO-richtlijnen voor promoveren is het wel mogelijk om een 3-jarig PhD-traject aan te bieden aan een kandidaat. Echter, de kandidaat dient voorafgaand aan het promotietraject een geaccrediteerde Research Master te hebben gevolgd of de kandidaat gaat werken met een reeds bestaande dataset, ter (gedeeltelijke) vervanging van het tweede jaar van het promotietraject. Zie ook de VU-richtlijnen voor Marie Curie projecten.

In de vacatures uitgezet door de VU, werd voorheen een 2-jarige research master als vooropleiding niet als vereiste genoemd in de vacaturetekst. Dit is dus in strijd met de richtlijnen opgesteld door NWO. Als gevolg hiervan is VU-breed een eenduidige richtlijn opgesteld conform de NWO-richtlijnen en de suggesties volgend uit het PNN-rapport.

Hieronder volgt een overzicht van arbeidsvoorwaarden die de VU aanbiedt voor promovendi.

Aanstellingsvoorwaarden promovendi

In de regel geldt een arbeidsovereenkomst voor de duur van 4 jaar voor 1.0 fte. In de vacaturetekst wordt dit duidelijk vermeld.

Alleen in specifieke gevallen kan met de promovendus een dienstverband voor 3 jaar worden aangegaan. De VU haakt hierbij aan bij de richtlijnen van NWO die stelt dat een 3-jarig PhD-traject mogelijk is als:

  • de kandidaat voorafgaand aan het promotietraject een geaccrediteerde Research Master heeft afgerond of de kandidaat over vergelijkbare kwalificaties beschikt, wat blijkt uit diens curriculum. Hierbij geldt dat de Master minimaal 120 ECTS bedraagt en dat er binnen de opleiding minimaal 60 ECTS is besteed aan onderzoeksvoorbereiding die aansluit bij het thema van het te volgen PhD-traject. De kandidaat bezit over voldoende vooropleiding en werkervaring om in te kunnen stromen in het tweede jaar van het promotietraject. Wanneer het een buitenlandse kandidaat betreft en er daarmee géén sprake is van een Nederlandse Research Master, dient de commissie extra aandacht te besteden aan de vooropleiding van de kandidaat
  • de kandidaat gaat werken met een reeds bestaande dataset, ter (gedeeltelijke) vervanging van het tweede jaar van het promotietraject

Wanneer de faculteit er toch voor kiest om een kandidaat aan te stellen die enkel in het bezit is van een reguliere 1-jarige master voor een project waar 3 jaar externe financiering voor beschikbaar is, biedt de faculteit een voltijds contract aan van 4 jaar en neemt de faculteit de salariëring en overige onkosten in het vierde jaar voor eigen rekening. De faculteit zelf draagt ook het financiële risico op eventuele uitval van de PhD-kandidaat.

In de vacaturetekst wordt duidelijk vermeld of het om een 3-jarig of 4-jarig PhD-traject gaat. Wanneer het een 3-jarig traject betreft, worden de hierboven genoemde voorwaarden expliciet in de tekst vermeld en verder gehanteerd in de sollicitatieprocedure.

Voor vragen kun je terecht bij de HR-adviseur van je faculteit.