Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Laatst gewijzigd op 28 oktober 2024
Omschrijving van plagiaat en fraude
  • Plagiaat is het letterlijk overnemen van (delen van) andermans werk zonder bronvermelding en presenteren als eigen werk. Ook parafraseren of samenvatten van andermans werk kan plagiaat zijn, als onvoldoende aan de bron wordt gerefereerd. Plagiaat is een vorm van fraude. 
  • Fraude is elk handelen of nalaten van een student dat erop is gericht het vormen van een juist oordeel omtrent zijn kennis, inzicht en vaardigheden geheel of gedeeltelijk onmogelijk te maken. Het aanwenden van vervalste gegevens voor onderzoek in het kader van een onderwijsonderdeel en/of de thesis wordt eveneens als fraude aangemerkt.

De procedure en sancties van fraudezaken bij FSW is als volgt:

Zie ook de Memo fraudebeleid FSW

  • Indien de examinator vaststelt dan wel een grondig vermoeden heeft dat van fraude sprake is, maakt hij hiervan onmiddellijk melding bij de examencommissie (bij voorkeur via een mail aan het ambtelijk secretariaat examencommissie). De melding moet goed onderbouwd en gedocumenteerd worden. Ook bericht hij de student over zijn melding bij de examencommissie.
  • De examencommissie nodigt de student uit om te worden gehoord over de vermeende fraude en besluit op grond van de stukken en, indien aanwezig, op grond van de schriftelijke dan wel mondelinge informatie van de student of al dan niet sprake is van fraude. Van de examinator kan een nadere toelichting worden verlangd.
  • In geval de examencommissie tot de overtuiging is gekomen dat er sprake is van fraude, wordt een sanctie opgelegd.
  • De examencommissie kan het (deel-)tentamen waarop de fraude betrekking heeft, met inachtneming van de beginselen van rechtsgelijkheid en proportionaliteit, het cijfer 0 toekennen of ongeldig verklaren en bovendien de student uitsluiten van het eerstvolgende desbetreffende tentamen.
  • In geval van recidive of een ernstige vorm van fraude kan de examencommissie de student uitsluiten van deelname aan een of meer aan te wijzen tentamens of examens aan de Vrije Universiteit voor maximaal een jaar.
  • Wordt een zeer ernstige vorm van fraude vastgesteld, dan kan de examencommissie aan het College van Bestuur voorstellen de inschrijving van de student definitief te beëindigen.
  • Door de examencommissie wordt geen vrijstelling verleend op basis van een tentamen dat, gedurende de periode waarin de student is uitgesloten van het deelnemen aan tentamens, aan een andere faculteit of universiteit is afgelegd.
  • De student kan beroep aantekenen tegen de beslissing van de examencommissie bij het College van Beroep voor de Examens binnen zes weken na bekendmaking van de beslissing.
  • In spoedeisende gevallen waarin deze regels en richtlijnen met betrekking tot fraude niet voorzien, beslist de examencommissie, met inachtneming van de beginselen van een behoorlijke procedure.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam