Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Promoveren met een arbeidsbeperking

Laatst gewijzigd op 10 augustus 2023
Meer diversiteit in het wetenschappelijk personeel is belangrijk om talent en creativiteit in de wetenschap verder te ontwikkelen.  

De VU vindt het belangrijk dat ook personen met een arbeidsbeperking een carrière in de wetenschap na kunnen streven. Niet alleen voor personen met een arbeidsbeperking zelf, zodat deze inclusief mee kunnen draaien op de VU en in de maatschappij, maar ook voor de VU en de wetenschap in het algemeen. 

Het is daarom belangrijk dat meer mensen met een arbeidsbeperking de kans krijgen om te promoveren. Een promotietraject is immers een belangrijke stap naar een wetenschappelijke carrière. Daarom stelt de VU subsidie en extra begeleiding beschikbaar voor promovendi met een arbeidsbeperking, waarmee het eerste jaar van het promotietraject wordt vergoed. Er is specifiek gekozen voor promovendi die in het doelgroepregister staan, aangezien dat de groep is die over het algemeen het lastigst de eerste stap naar een wetenschappelijke carrière zal kunnen zetten.  

  • Informatie voor (bijna) afgestudeerden

    Ben je afgestudeerd of zit je in je master, heb je een arbeidsbeperking waarvoor je in het doelgroepregister staat en heb je interesse om als promovendus bij de VU aan het werk te gaan? Hou dan de komende tijd goed de vacatures van de VU binnen jouw vakgebied in de gaten. Daarnaast is het goed om alvast contact met Evelien Wolf (e.t.wolf@vu.nl) op te nemen om je interesse kenbaar te maken en met haar in gesprek te gaan hierover. Ook personen met een arbeidsbeperking die in het doelgroepregister staan en die hun master aan een andere universiteit dan de VU doen of hebben gedaan, komen in aanmerking. 

    Studeer je met een functiebeperking en heb je nog geen doelgroepregistratie? Mogelijk kom je daar wel voor in aanmerking. Kijk op de website van het UWV. Als je hier vragen over hebt dan kun je contact opnemen met het Servicepunt Participatie: participatie.hrm@vu.nl.

  • Informatie voor promotoren / vacaturehouders

    Denk je eraan om de vacature voor jouw PhD project open te stellen voor een promovendus met een arbeidsbeperking en wil je in aanmerking komen voor de subsidie en extra begeleiding? 

    Dan zijn dit de voorwaarden: 

    In de vacaturetekst en het sollicitatieproces moet expliciet benoemd worden dat er uitzonderingen worden gemaakt voor promovendi met een doelgroepregistratie ten opzichte van reguliere promovendi op de volgende punten:  

    • Een promovendus met een doelgroepregistratie mag solliciteren voor min. 0.7fte, omdat een fulltime participatiebaan ongeveer 0.7 reguliere fte betreft. Er zijn mensen met een arbeidsbeperking die meer dan een fulltime participatiebaan kunnen werken, daarom is het mogelijk om meer dan 0.7 reguliere fte te werken. 
    • Een promovendus met een doelgroepregistratie mag bij geschiktheid voorrang krijgen op een reguliere promovendus vanwege de achterstandspositie. 
    • Er is een jaar extra financiering voor het promotietraject, deze financiering bestaat uit de salariskosten voor het eerste jaar, een benchfee en de kosten voor een extra begeleider. 
    • Er is een extra begeleider beschikbaar voor promovendi met een doelgroepregistratie en diens promotors. 
    • Maximaal 10 PhD projecten (minimaal 1 en maximaal 2 projecten per faculteit) komen in aanmerking voor deze subsidie en extra begeleiding.

    Als je nog vragen hebt, kun je contact opnemen met Evelien Wolf (e.t.wolf@vu.nl). 

  • Extra begeleiding

    De extra begeleiding komt vanuit het Servicepunt Participatie en van de speciaal hiervoor aangestelde begeleider van promovendi met een arbeidsbeperking: Evelien Wolf. Evelien heeft zelf een arbeidsbeperking en zit in de laatste fase van haar promotietraject. Daarnaast heeft zij als stagedocent ruime ervaring met het begeleiden van studenten die hun klinische stage voor de master Klinische Neuropsychologie lopen, waarbij ook het bespreken van persoonlijke valkuilen veelvuldig aan de orde komt. Vanuit zowel haar professionele als persoonlijke ervaring zal zij toekomstige promovendi met een arbeidsbeperking ondersteunen bij het succesvol doorlopen van het promotietraject.