Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Graduate Winter School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Wegwijs in pensioen

Laatst gewijzigd op 30 augustus 2024
Via de Vrije Universiteit Amsterdam bouw je pensioen op bij ABP. Extra geld voor later, als aanvulling op het wettelijk basisinkomen van de overheid.

Pensioen is een waardevolle arbeidsvoorwaarde. Je legt samen met de werkgever elke maand geld in jouw pensioenpot. Je betaalt zelf ongeveer 30%, de werkgever ongeveer 70%.

Jaarlijks bouw je pensioen op over een deel van jouw brutosalaris. Je bouwt dus niet over je hele salaris pensioen op. De reden daarvoor is dat ABP rekening houdt met de AOW dat iedereen van de overheid krijgt bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Pensioen van ABP is daarop een aanvulling.

Jouw pensioen is in grote lijnen geregeld. Veel staat vast. Maar er zijn ook veel keuzes die je zelf moet maken. Bijvoorbeeld wanneer je stopt met werken. Stop je helemaal met werken of ga je straks minder werken? Wil je het pensioen voor jouw partner verhogen of verlagen? En hoe ga je jouw pensioenuitkering uiteindelijk verdelen? Je kiest zelf en dat kan vaak lastig en ingewikkeld zijn. ABP helpt jou graag met jouw afwegingen.

Je persoonlijke pensioensituatie kun je bekijken op www.abp.nl > Mijn ABP. Je hebt er een persoonlijk digitaal dossier en kunt ook zelf allerlei berekeningen maken. Ook ontvang je elk jaar een pensioenoverzicht van ABP. 

  • Het vernieuwde pensioenstelsel

    Op 1 juli 2023 is de Wet toekomst pensioenen (WTP) ingegaan. Met nieuwe regels voor pensioen wordt het sneller mogelijk om pensioen te verhogen. En sluit jouw pensioenopbouw beter aan bij jouw loopbaan. De nieuwe regels gaan voor iedereen gelden, ook als je al met pensioen bent. Wanneer gaat er voor jou iets veranderen? Lees meer informatie op de ABP pagina en bekijk de tijdlijn. 

  • Pensioen checklist

    ABP heeft een checklist ontwikkeld waarin je snel en gemakkelijk antwoorden op belangrijke vragen over je pensioen vindt. Wat moet je bijvoorbeeld regelen als je in dienst komt of uit dienst gaat? Wat als je te maken krijgt met ziekte of arbeidsongeschiktheid? En welke gevolgen hebben meer of minder gaan werken voor je pensioen?

    Open de pensioen checklist hier.

  • Pensioen app

    ABP heeft een app ontwikkeld waarmee je je goed geïnformeerd en voorbereid bent wanneer het pensioen echt dichtbij komt. Je kunt de pensioen app zowel op Android als iPhone downloaden. 

  • Aanvullende pensioenproducten

    Je pensioen is in grote lijnen geregeld. Desgewenst zijn er aanvullende pensioenproducten beschikbaar:

    • Je wilt je verzekeren tegen inkomensverlies bij (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid: je kunt hiervoor een collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering (IPAP) afsluiten. 
    • Je wilt stoppen met werken (geheel of gedeeltelijk) en met ABP KeuzePensioen gaan. Dat kan vanaf de 1e dag van de maand dat je de 60-jarige leeftijd bereikt en voor minimaal 10% van je werktijd. 
    • Je bent langdurig uitgezonden naar het buitenland en/of neemt deel aan de 30%-regeling: je brutosalaris (en pensioenopbouw) wordt daardoor tijdelijk verlaagd. Je kunt ervoor kiezen om de verlaging van je pensioenopbouw ongedaan te maken.
  • Pensioen en arbeidsongeschiktheid

    Als je arbeidsongeschikt wordt, kan het zijn dat je recht hebt op arbeidsongeschiktheidspensioen. Het arbeidsongeschiktheidspensioen vult je vermogen aan. De hoogte is afhankelijk van verschillende voorwaarden.

    Ook kan het zijn dat je recht hebt op premievrije pensioenopbouw. Hier zijn ook verschillende voorwaarden aan verbonden. Meer informatie over arbeidsongeschiktheidspensioen en premievrije pensioenopbouw vindt je op www.abp.nl > arbeidsongeschiktheidspensioen.

  • ABP pensioen presentatie, workshop en individueel spreekuur

    De Vrije Universiteit Amsterdam vindt het belangrijk dat je weet wat de mogelijkheden zijn met jouw ABP-pensioen. Daarom organiseert de VU jaarlijks in samenwerking met ABP een pensioenpresentatie en een workshop voor medewerkers. Hierover word je via de reguliere communicatiekanalen van op de hoogte gebracht. 

    Ook is het mogelijk om bij complexere vraagstukken of advies op maat een persoonlijk adviesgesprek met een pensioenspecialist te krijgen. Hiervoor neem je zelf contact op met de ABP Klantenservice. Dit gesprek zal digitaal (via Teams) plaatsvinden.  

  • Zelf berekening maken op MijnABP

     Op MijnABP kun je ook berekeningen maken en jouw pensioen zelf samenstellen. Je logt in op MijnABP met jouw DigiD.

  • Contact met ABP

    ABP helpt je graag verder. Bijvoorbeeld met het pensioenoverzicht dat je elk jaar krijgt. Jouw persoonlijk digitaal dossier op MijnABP sluit daarbij aan.

    Als je het antwoord niet kunt vinden op de site van het ABP of op MijnABP, dan kun je de ABP Klantenservice bellen. Op de site van het ABP staat een overzicht van hun telefoonnummers. Als je gaat bellen, houd dan je klantnummer bij de hand. 

Aanvullende pensioeninformatie

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam