Dit varieert van verschillende soorten werkplek apparatuur tot de inzet van extra servers voor grotere rekenkracht. Is er een behoefte aan nog grotere rekenkracht, dan kan met speciale compute servers worden gerekend. De meeste rekenkracht kan echter worden ingezet door gebruik te maken van de LISA of de Cartesius: beiden zijn supercomputers.
ICT: Rekenkracht voor onderzoek
Rekenkracht voor onderzoek
-
Werkplek apparatuur
IT levert een fysieke werkplek. Deze kan bestaan uit een desktop, monitor, muis en toetsenbord, maar ook uit bijvoorbeeld een laptop met een docking station of bureaupakket.
Standaard hardware
IT heeft een standaard hardware aanbod vastgesteld. Deze apparatuur is snel leverbaar, omdat hiervan een voorraad wordt aangehouden. De hardware kan worden afgenomen in de vorm van een abonnement.
Afwijkende hardware
Er kan ook apparatuur worden besteld met een aan jouw behoeften aangepaste configuratie. Levering is afhankelijk van beschikbaarheid in de markt. Deze apparatuur kan alleen worden afgenomen via eenmalige doorbelasting.
Laptop: meer informatie en direct regelen.
Desktop: meer informatie en direct regelen. -
SciCloud voor extra server capaciteit
IT biedt SciCloud, een dienst waarbij je servercapaciteit afneemt ter ondersteuning van onderzoekstoepassingen. SciCloud is eenvoudig te implementeren, gemakkelijk op en neer te schalen en biedt een scherpe prijs op basis van afgesproken afname. SciCloud kan zelfstandig worden gebruikt of in combinatie met andere VU IT-diensten zoals een database of fileserver dienst.
-
Compute Services voor zwaar rekenwerk
Voor zwaar rekenwerk kun je Linux (Debian) Compute Services gebruiken:
- Voor extra rekenkracht voor taken die een gewone desktopcomputer niet kan uitvoeren, maar waarvoor geen specifieke server of een rekencluster nodig is.
- Als extra (groene) Linux desktopomgeving: voor taken die in een Linux-omgeving uitgevoerd of getest moeten worden. In dit geval functioneert Compute Services als een DaaS omgeving (Desktop As A Service) voor Linux. Alle applicaties die op een groene Linux-werkplek beschikbaar zijn, zijn ook via Compute Services beschikbaar.
-
BAZIS HPC cluster computing
IT voor Onderzoek (ITvO) biedt toegang tot je eigen linux rekencluster op de VU. BAZIS is een beheerde dienst voor high performance computing (HPC). Onderzoeksgroepen kunnen eigen rekennodes in BAZIS onderbrengen en direct gebruik maken van software en mogelijkheden die normaal alleen op een supercomputer worden geboden. Via een koppeling met SciStor en SciCloud zijn de resultaten van een bewerking direct beschikbaar op de werkplek.
-
LISA supercomputer
LISA kun je gebruiken voor:
- Extra rekenkracht of geheugen voor taken die een gewone desktop of compute server niet kan uitvoeren.
- Het in parallel uitvoeren van een grote hoeveelheid taken of het uitvoeren van kleine parallele berekeningen.
- Singularity en docker application containers.
- GPU computing voor Machine Learning, Molecular Dynamics en andere scientific workflows.
-
Cartesius
Voor zware parallelle berekeningen met honderden cores is de Nederlandse supercomputer Cartesius geschikt.
De toegang tot Cartesius kan worden verkregen via:
1. Een aanvraag bij NWO Exacte en Natuurwetenschappen (ENW). Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen pilot-aanvragen en zwaardere aanvragen. Pilot-aanvragen zijn specifiek bedoeld voor onderzoekers die willen verkennen of gebruik van de supercomputer-infrastructuur meerwaarde biedt voor hun onderzoek, of voor aanvragers met behoefte aan een beperkte hoeveelheid rekeneenheden. Een pilot-aanvraag kan een maximale omvang hebben van 500.000 System Billing Units (SBU) op Cartesius. Een reguliere aanvraag kan een omvang hebben van meer dan 500.000 SBU. Voor meer informatie over een deze aanvragen lees je op de website van NWO.
2. Het VU RCCS contract met SURFsara. Hierbij gaat het om een beperkte hoeveelheid rekentijd, bijvoorbeeld ter overbrugging van een NWO aanvraag, of omdat het Lisa cluster minder geschikt is. Neem hiervoor contact op met IT voor Onderzoek.
-
SURFsara HPC Cloud
HPC Cloud is een Infrastructure-as-a-Service (IaaS) voor het leveren van aangepaste clusters die gebruikers volledige controle over de softwarestack en de onderliggende infrastructuur geven. Het heeft een snel privé, veilig, intern en extern netwerk en meerdere opslagtypen om aan uw specifieke behoeften te voldoen.
-
Visualisation
Our visualisation service allows you to visualise your own datasets on your desktop. This makes it easy to identify connections between data or gain other insight into your datasets. SURFsara offers a powerful remote visualisation service that combines high performance with ease of use.
More (technical) information regarding the use of visualisation can be found on the pages with user information.
For further questions, please contact us at info@surfsara.nl.