Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Nagoya protocol (BETA)

Bekijk hier of dit protocol voor je onderzoek van toepassing is
Laatst gewijzigd op 21 april 2023
Gebruik je voor je onderzoek genetische materialen uit andere landen? Houd dan rekening met de regels van het Nagoya protocol!

Voor het uitwisselen en gebruiken van materiaal van planten, dieren en micro-organismen gelden sinds 2014 internationale regels. Genetische bronnen hebben een waarde waarvoor internationaal het concept ’Toegang en Verdeling van Voordelen’ werd geïntroduceerd. Dit houdt in dat de leverancier van de genetische bronnen meedeelt in de eventuele opbrengsten van het gebruik van de genetische bronnen. Internationaal is dit bekend als Access and Benefit-Sharing (ABS). Het idee hierachter is dat het delen van de opbrengsten zal leiden tot bescherming en duurzaam gebruik van biodiversiteit. Het betekent echter ook dat de toegang tot en uitwisseling van materiaal van planten, dieren en micro-organismen nu aan internationale regels is gebonden. Deze zijn vastgelegd in het Nagoya protocol. 

Graag informeren we je over ontwikkelingen aan de VU rondom naleving van de nationale Wet implementatie Nagoya Protocol (511/2014). Doel van deze wet is het verplichten van gebruikers van genetische bronnen om de noodzakelijke inspanning (passende zorgvuldigheid) te leveren om er zeker van te zijn dat genetische bronnen legaal worden verkregen en dat voordelen uit het gebruik worden gedeeld.

Hoe werk je met het Nagoya protocol?

Mátyás Bittenbinder, PHD candidate Bioanalytical Chemistry legt in een korte video uit hoe belangrijk het Nagoya Protocol is voor een onderzoeker en hoe je er mee werkt.

Wil je meer weten?

Heb je een vraag over de situatie op de VU?

Wil je meer weten over het Nagoya protocol?

Bezoek de webpagina van het loket Access and Benefit-Sharing (ABS) die door het Centrum voor Genetische Bronnen, Nederland (CGN) wordt onderhouden: https://www.absfocalpoint.nl/nl/absfocalpoint.htm