Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

RDSM-beleid

Laatst gewijzigd op 13 maart 2025
Nieuw onderzoeksbeleid streeft naar een transparantere en veiligere omgang met onderzoeksdata en -software

Het college van Bestuur van VU Amsterdam heeft in december 2024 het Beleid Research Data en Software Management goedgekeurd. Dit geüpdate beleid vervangt het Beleid Research Data Management uit 2020. 

De grootste aanpassing in dit beleid is dat alle principes die in het beleid beschreven staan niet alleen van toepassing zijn op onderzoeksdata, maar ook op onderzoekssoftware. Dit betekent onder andere dat alle data en software die leiden tot een publicatie, gearchiveerd en gepubliceerd moeten worden in een zogenaamde trusted repository. Met dit herziene beleid wil de VU toewerken naar een transparantere onderzoekspraktijk en meer toegankelijke onderzoeksresultaten. 

Naast het Beleid Research Data en Software Management heeft het College van Bestuur ook het Beleid Classificatie van Onderzoeksdata goedgekeurd. Dit is een nieuw beleid en het bespreekt de classificatie van onderzoeksdata op het gebied van beschikbaarheid, integriteit, en vertrouwelijkheid. Het geeft ook weer hoe het classificatieproces uitgevoerd moet worden. Dit beleid is verbonden met het Beleid Research Data en Software Management, omdat die laatste voorschrijft dat onderzoekers hun data betrouwbaar en veilig opslaan. Het Beleid Classificatie van Onderzoeksdata bepaalt welk niveau van veiligheidsmaatregelen nodig is om data op een veilige manier te beheren. 

Onderzoekers die hulp nodig hebben bij het beheer van hun data en software, kunnen contact opnemen met de RDM Support Desk (rdm@vu.nl). Ook kunnen ze terecht op het Research Support Handbook, een nieuwe informatiebron van VU Amsterdam die wordt beheerd door een grote vertegenwoordiging van NeRDS. Deze website helpt onderzoekers de principes uit de beleidsstukken toe te passen in de praktijk. 

Het Netwerk Research Data Support (NeRDS) helpt onderzoekers aan ondersteuning, diensten en oplossingen om hun data en software te beheren en te werken volgens de FAIR (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable) principes. Op deze pagina vind je informatie over enkele mijlpalen en prestaties van het NeRDS in 2023.

Het NeRDS is het lokale digitale competentiecentrum (LDCC) van de Vrije Universiteit Amsterdam en bestaat uit de diensten van de RDM Universiteitsbibliotheek, facultaire ondersteunende diensten voor datamanagement en IT-datamanagement en computerdiensten. 

Ontdek welke RDM-tool geschikt is voor jouw onderzoeksproject

Of je nu net bent begonnen met het schrijven van uw datamanagementplan, bezig bent met het verzamelen van data of een oplossing nodig heeft voor dataopslag op de lange termijn, de VU biedt verschillende tools om je te helpen je onderzoeksproces te optimaliseren. Weet je niet zeker welke tool het meest geschikt is voor je project? Neem contact op met de RDM Support Desk voor advies op maat!

RDM Support Desk

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam