Wat zijn jouw speerpunten voor de komende tijd?
We zijn op dit moment nog steeds bezig om de anderhalvemeteruniversiteit veilig te runnen. Na de opschaling van de campusactiviteiten na de laatste versoepelingen gaan we de campus nog beter inrichten voor het hybride onderwijs en onderzoek doen. We hopen per medio augustus de anderhalve meter te kunnen verlaten. Een ander aandachtspunt is om de dienstverlening voor alle campusgebruikers weer verder vorm te geven, dichtbij hun eigen gebruiksbeleving en activiteiten, met ruimte voor maatwerk. De dienst FCO is een grote professionele dienstverlener met een breed pakket aan taken, voor een grote verscheidenheid aan gebruikers, zoals studenten, medewerkers, verengingen, gasten, startups en andere onderwijsinstellingen.
Voor de langere termijn zijn we bezig met de actualisatie van het Campusplan. Met dit plan kijken we naar de veranderingen die de komende tien tot twintig jaar nodig zijn op de Campus. Mede door de coronacrisis groeien we sneller dan verwacht en daar moeten we oplossingen voor vinden. Ook hebben we voor twee grote gebouwen nog vernieuwing te gaan, en hebben we te maken met een opgave voor de energietransitie.
Tegelijkertijd hebben we in de coronacrisis geleerd hoe belangrijk het is dat we een campusuniversiteit zijn, waar studenten en medewerkers elkaar kunnen ontmoeten. Een plek waar onderwijs, onderzoek, valorisatie, maar ook ontspanning bij elkaar komen. We zijn blij dat de cultuuractiviteiten van Griffioen en Rialto ook binnenkort starten; daar kijken we naar uit. Langzaam maar zeker gaat de campus weer bruisen. Ook geven we ondernemerschap een duidelijke en zichtbare plek op de Campus, met de VU StartHub.
Hoe verhoudt de bouw van de campus zich tot de duurzame amibitie van de VU?
We werken volop aan de energietransitie, die ook vanuit het klimaatakkoord noodzakelijk is. Ook de VU heeft Sustainable Development Goals (SDG’s) en duurzaamheid als onderdeel van de strategie ingezet. In de dienstverlening kijken we steeds verder naar uitgangspunten voor duurzame inkoopregels, samen met Amsterdam Economic Board en het VU strategieteam Duurzaamheid. In de dienstverlening met bijvoorbeeld catering en inkoop kijken we naar duurzame maatregelen op het gebied van eten en drinken. Met Green Office en GBC ZUidas, Taskforce Bereikbaarheid en Hello Zuidas initiatieven werken we op allerlei gebied aan verduurzaming. En met de ingebruikname van de DRUPS (Diesel Rotary Uninterruptible Power Supply System) hebben we een grote stap gezet om veel minder aardgas te gebruiken voor het opwekken van elektriciteit voor de noodstroomvoorziening. Studenten waarderen onze duurzame bedrijfsvoering. Zo kozen zij ons vorig jaar tot duurzaamste universiteit van Nederland bij de SustainaBul-verkiezing. Ook dit jaar hebben we de top drie behaald, met weinig verschil in punten ten opzichte van de eerste en tweede plek. Ik ben er trots op dat we hier zo bewust mee bezig zijn en dat ook de studenten ons scherp houden.
Wanneer zou komend jaar voor jou een succes zijn?
Als wij de Campus weer zonder beperkingen mogen gebruiken op alle mogelijke manieren die de universiteit de studenten, medewerkers en bezoekers te bieden heeft. Ik kijk uit naar een Campus die er inhoudelijk weer toe doet, als ontmoetingsplek en fysieke locatie van onderwijs en onderzoek. Dat betekent ook dat de ontwikkelingen in nieuwe voorzieningen, openbare ruimte, in onderwijs en onderzoek die ondertussen wel gewoon doorgingen dan in volle glorie benut kunnen worden.
Wat ga jij in je nieuwe rol voor de campus en de omgeving betekenen; waar ligt jouw kracht?
Ik heb een enorme passie en vakmanschap voor wat wij op de Campus doen en dat wil ik heel graag inzetten voor de ontwikkeling en verbetering van die faciliteiten en de mogelijkheden bieden om de ambities van de universiteit waar te maken. Ook de positionering van de Campus in de omgeving is een belangrijk punt. Ik ben een ontwerper en verbinder, verleg de bakens, en zorg tegelijkertijd voor een stabiele koers in deze ontwikkeling en ga de uitdagingen die daarbij horen graag aan.
Ik zou het geweldig vinden als we deze crisisperiode achter ons kunnen laten en dat we weer op de Campus zijn om dat te doen wat ertoe doet! Daar ligt de oorsprong van ons werk als FCO en dat is waar ik elke dag blij van word.