Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

De VU-strategie en de nieuwe digitale werkplek

Laatst gewijzigd op 14 juli 2022
De inrichting van de nieuwe digitale werkplekomgeving helpt de VU haar ambities te realiseren en om te gaan met de ontwikkelingen binnen en buiten de VU. De belangrijkste ambities en ontwikkelingen zijn opgenomen in het instellingsplan van de VU, oftewel de strategie van de VU voor 2020-2025.

Wat duidelijk naar voren komt in de strategie van de komende vijf jaar voor de VU, is dat we leven in een maatschappij waarin primaire processen rap veranderen; processen en organisaties worden steeds internationaler, diverser en digitaler. Dit is nog helderder geworden in de veranderingen die we de afgelopen periode door de COVID pandemie hebben ondervonden. Voor de universiteit betekent dit meer concurrentie van andere (kennis)instellingen en van aanbod (zoals online deelcertificatie). Maar we moeten ook rekening houden met nieuwe mogelijkheden tot verbinding en hernieuwde verantwoordelijkheden voor de maatschappij en de wereld. Om succesvol op deze veranderingen in te spelen, is het onder andere van belang dat de VU als organisatie een wendbare organisatie vormt die in de wereld van nu past, samenwerking ondersteunt en veiligheid hoog in het vaandel heeft staan. Daar draagt de nieuwe digitale werkplek aan bij. 

Wendbaarheid 
Een wendbare organisatie is van belang om nationale en internationale maatschappelijke ontwikkelingen beter op te vangen. De VU wil snel kunnen inspelen op veranderingen en het ondersteunen van nieuwe initiatieven vormt daarin een belangrijke pijler. Eén van die randvoorwaarden is een stabiele maar ook wendbare IT-dienstverlening. 

De nieuwe werkplek:

  • maakt gebruik van de Cloudontwikkelingen in plaats van lokale servers met vaststaande opslagcapaciteit. Hierdoor kunnen we flexibel applicaties aan- en uitzetten, omgaan met dataopslag, en op- of afschalen naar behoefte;
  • maakt werken flexibeler doordat 1) je altijd, overal en vanaf elk apparaat toegang heeft tot werk, 2) je werkomgeving kan inrichten naar je voorkeuren, 3) samenwerking met externen gemakkelijker wordt. 

Digitalisering
Digitalisering verandert de vorm en inhoud van onderwijs, onderzoek, zorg en bedrijfsvoering en vraagt om een andere manier van denken en werken. De dienst IT biedt de VU een soepele en veilige infrastructuur voor studenten, professionals en individuen die zich verder willen ontwikkelen. 

De nieuwe werkplek:

  • faciliteert digitaal (samen)werken middels een plaats-, tijd- en apparaat onafhankelijke werkplek;
  • biedt een digitale ontmoetingsplek voor allerlei vormen van samenwerking, je kan in één omgeving chatten, bellen, vergaderen en real-time samenwerken in documenten. 

Samenwerking
Samenwerken met internationale, nationale en regionale partners wordt steeds belangrijker. Zowel met universiteiten als bedrijven en andere kennisinstellingen. Een digitale landingsplaats om te vergaderen en makkelijk informatie delen is daarvoor een voorwaarde.  

De nieuwe werkplek:

  • verbindt personen, disciplines en perspectieven met elkaar ook als personen niet direct in elkaars nabijheid zijn. ​Je kunt eenvoudig met meerdere mensen tegelijkertijd aan bestanden werken, informatie delen en online vergaderen;
  • faciliteert samenwerking met externe studenten, collega’s en instanties. Je kunt eenvoudig bestanden delen terwijl je als zelf de regie over de documenten houdt. Ook kun je niet-VU leden als gast uitnodigen in de applicaties waar je mee werkt.

Veiligheid 
Voor het functioneren van de VU is het essentieel dat er in alle opzichten sprake is van een veilige studeer-, onderzoeks- en werkomgeving die vanwege de andere ambities ook nog eens de benodigde openheid en flexibiliteit geeft. Informatiebeveiliging rondom gegevens en afscherming van privacygevoelige gegevens is cruciaal voor de VU. 

De nieuwe werkplek:

  • is volgens het principe 'Secure by Design' ontworpen. Veiligheidsprocessen zullen hierdoor automatisch verlopen, denk aan databeveiliging, op afstand je apparaten beheren en automatische updates van applicaties ter bescherming van actuele veiligheidsrisico’s;  
  • integreert keuzes vanuit de organisatie met betrekking tot dataclassificatie.

Duurzaamheid
De uitdagende en omvattende vraagstukken van deze tijd vragen om duurzame oplossingen. Duurzaamheid is dan ook het eerste speerpunt van de VU. De VU zet in op het duurzaam en gezond functioneren van de universiteit, de gemeenschap, werknemers en studenten, en op het duurzaam en efficiënt inzetten van schaarse middelen. Eén onderdeel van deze inzet is het verminderen van de ecologische voetafdruk. 

De nieuwe werkplek: 

  • draagt bij aan een papier-arme omgeving door digitaal toetsen en gemakkelijk en veilig documenten delen mogelijk te maken;   
  • maakt CO2 uitstotende reizen minder vanzelfsprekend of noodzakelijk door een optimale digitale omgeving aan te bieden voor gemakkelijk en effectief digitaal samenwerken; 
  • biedt de basis voor de mogelijkheid steeds ‘dunnere’ apparaten in te zetten die minder energie gebruiken, doordat applicaties en diensten centraal en niet langer lokaal draaien.