Zijn we moreel verantwoordelijk voor wat we geloven en hoe dit mogelijk is? Filosoof Valentin Arts onderzocht de ethiek van onze overtuigingen en hoe dit zich verhoudt tot hoe we ons gedragen. Dat blijkt toch een stuk complexer dan gedacht.
In veel filosofische discussies wordt gesteld dat we geen controle hebben over wat we geloven, bijvoorbeeld het ‘geloof’ dat de Eiffeltoren in Londen staat. Dit zou betekenen dat we geen morele verantwoordelijkheid voor onze overtuigingen kunnen dragen. In het onderzoek van Arts wordt dit argument onderzocht en deels weerlegd door te wijzen op een bredere betekenis van "geloven".
Geloof is niet alleen een overtuiging, maar kan ook het vertrouwen in iets zijn, zoals het geloof dat het weer mooi blijft en je geen regenjas meeneemt. Dit vertrouwensgeloof beïnvloedt ons handelen direct en geeft ons keuzevrijheid: we kunnen kiezen wat we vertrouwen en daarmee verantwoordelijkheid te dragen voor onze keuzes. Dit maakt het mogelijk om morele verantwoordelijkheid toe te kennen aan ons geloof, aangezien wat we vertrouwen invloed heeft op ons gedrag, stelt de onderzoeker.
De onderzoeker pleit dan ook voor een bredere benadering van geloofsethiek die rekening houdt met de invloed van vertrouwensgeloof op ons handelen. Hoewel overtuiging en vertrouwen vaak overeenkomen, ze dus niet altijd gelijk hoeven te zijn.
Meer informatie over het proefschrift