De mythe van het corrupte ‘Global South’ is koloniaal verzinsel
Het Nederlandse gezag in Nederlands-Indië was uitsluitend gericht op het maken van winst. Hierdoor onstond een slecht gefinancierde koloniale staat, die amper haar eigen regels kon volgen als gevolg van deze onderfinanciering. Dit resulteerde in buitensporige en wijdverbreide corruptie, waarvan ‘lokale culturen’ vervolgens de schuld kregen.
Historicus Otto Linde deed onderzoek naar het misbruik van gezag in Nederlands-Indië in de periode tussen 1848-1904. Linde: "In moderne termen kan men dit 'corruptie' noemen. Ik heb gekeken naar 'corrupte' praktijken in de kolonie zelf en hoe deze praktijken werden besproken in koloniale en Nederlandse pers. Tenslotte heb ik onderzocht wat er in het parlement en in de bureaucratie werd gedaan om deze praktijken te verminderen.”
Moederland
Hij vervolgt: ”Door het exploitatieve karakter van het Nederlandse kolonialisme stond winstgevendheid voor het 'moederland’ voorop. Met dat doel voor ogen kun je niet verwachten dat de koloniale staat goed voor haar inwoners zorgde of überhaupt goed gefinancierd werd. En het 'moederland', die adequate financiering aan de kolonie ontzegde, noemde de kolonie vervolgens 'corrupt', waardoor de mythe van het corrupte ‘Global South’ ontstond. Hieruit blijkt eens te meer hoe verweven racisme en debatten over corruptie waren en nog kunnen zijn."