Voedselgevoelige landbouw in lage- en middeninkomenslanden
Een holistische voedsel systeembenadering, met name voedingsgevoelige landbouw (VGL), werkt mogelijk effectiever om voedsel- en voedingszekerheid (VVZ) te garanderen in lage- en middeninkomenslanden (LMIC's). Dat blijkt uit onderzoek van voedingswetenschapper Sabina Di Prima. Traditionele interventies zijn in vergelijking vaak gefragmenteerd en richten zich op directe oorzaken.
VGL kan meerdere oorzaken van ondervoeding aanpakken, vooral bij synergie tussen programmaonderdelen. Lokale instituties spelen een cruciale rol in duurzaamheid en opschaling. Hoewel VGL beperkte invloed heeft op groeiachterstand en ondervoeding, verbetert het de voedingskwaliteit en -kwantiteit.
Volgens Di Prima is een ondersteunende omgeving met flexibiliteit, contextuele relevantie en sectoroverschrijdende samenwerking essentieel voor succesvolle VGL-implementatie, zowel in LMIC's als in kwetsbare gebieden in rijke landen.
Di Prima analyseerde voedingsgevoelige landbouw in LMIC's door middel van literatuuronderzoek en case studies in Vietnam.