Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Promotie N.M. Mattis 15 april 2025 11:45 - 13:15

Delen
Nudging News Engagament: Avenues Towards and Consequences of Normatively Motivated News Recommender Design

Hoe je digitale nieuwsomgevingen ontwerpt die niet alleen meer clicks opleveren, maar ook bijdragen aan democratische samenlevingen.

Nicolas Mattis toont aan dat nieuwsaanbieders, als ze dat willen, volop kansen hebben om digitale nieuwsomgevingen te creëren die de betrokkenheid bij divers en/of maatschappelijk relevant nieuws bevorderen. Tegelijkertijd blijkt dat nudges soms ook eventuele onbedoelde neveneffecten kunnen veroorzaken.

Relatief kleine veranderingen in de manier waarop nieuws wordt gefilterd, gerangschikt en gepresenteerd (’nudges’), kunnen beïnvloeden en veranderen welk nieuws lezers kiezen. Dit kan op zijn beurt meetbare media-effecten opleveren zoals kennisopname en tolerantie van de lezer ten opzichte van bepaalde nieuwsonderwerpen.

Sommige nudges werken beter dan andere
Nicolas Mattis heeft verschillende nudges getest zoals ten eerste veranderingen aan de structuur van nieuwsaggregators/websites (bijv. rangschikking), ten tweede veranderingen aan de inhoud van nieuws (bijv. pakkende schrijfstijl) of ten derde veranderingen aan de manier waarop nieuws wordt gepresenteerd in een gebruikersinterface (bijv. labels). Van deze nudges hebben veranderingen in de structuur van digitale nieuwsomgevingen het sterkste effect. Andere nudges hebben meer invloed op bepaalde individuen dan op anderen (en zijn het meest effectief als ze inspelen op wat lezers zelf willen). Ook omdat niet iedereen het leuk vindt om genudged te worden.

‘Door een genuanceerde vergelijking van de risico’s en kansen van verschillende nudges kunnen mijn resultaten nieuwsprofessionals helpen beter geïnformeerde beslissingen te nemen. In zekere mate zou dit ook moeten gelden voor social media-feeds, die uiteraard ook een belangrijke maatschappelijke rol spelen. Hoewel de resultaten overeenkomen met bredere literatuur over nudging die laat zien dat een enkele nudge een beperkte impact heeft op menselijk gedrag, kunnen deze kleine effecten na verloop van tijd toch optellen”, legt Nicolas Mattis uit.

Digitale nieuwsomgevingen herontwerpen
Nieuws is een essentieel onderdeel van goed functionerende democratische samenlevingen. Nieuws helpt mensen om meer te weten te komen over belangrijke kwesties en deel te nemen aan de maatschappij. Veranderingen in de manier waarop nieuws wordt verspreid en geconsumeerd (bijv. online, via sociale media en/of nieuwsaggregators) in combinatie met hevige concurrentie om de aandacht van de lezer kan er echter toe leiden dat mensen nieuws lezen dat minder divers en/of maatschappelijk relevant is.

Tegelijkertijd bieden digitale nieuwsomgevingen echter volop mogelijkheden voor het ontwerpen van zogenaamde 'democratische nieuwsaanbevelers', wat een concept is waarbij gebruikers niet alleen gestuurd worden op consumptie maar ook op maatschappelijke relevantie.

Nicolas Mattis heeft verschillende wegen naar dergelijke ontwerpen verkend en getest of de implementatie ervan daadwerkelijk tot de gewenste uitkomsten zou leiden.

Mattis vertelt: "Ik gebruikte een breed scala aan methoden, waaronder een literatuurstudie, kwalitatieve interviews en verschillende vormen van experimenten. Vooral heb ik geprobeerd om verschillende nudges te testen in realistisch ogende nieuwsomgevingen met echt nieuws. Hiervoor bouwde ik zelf experimentele websites waarmee ik het online gedrag van mensen kon meten op deze interactieve mock-up-nieuwssites. Voor mijn laatste studie werkte ik samen met een computerwetenschapper die een complete nieuwsapp had ontwikkeld die mensen konden downloaden uit de app store. Door deze app gedurende een week te vullen met echte en actuele nieuwsberichten kon ik mijn hypothesen in een werkelijkheidsgetrouwe omgeving testen."

Programma

Verdediging van de dissertatie door N.M. Mattis

Promotie Faculteit der Sociale Wetenschappen

Promotor:

  • prof.dr. W.H. van Atteveldt

Copromotoren:

  • dr. J. Möller
  • dr. P.K Masur

De promotie is tevens online te volgen

Over Promotie N.M. Mattis

Startdatum

  • 15 april 2025

Tijd

  • 11:45 - 13:15

Locatie

  • Auditorium, Hoofdgebouw
  • (1e verdieping)

Adres

  • De Boelelaan 1105
  • 1081 HV Amsterdam

Volg de promotie online

Ga naar de livestream

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam