De natuurkunde van visgevechten: hoe je wint en verliest
Paarsgewijze dierengevechten vinden overal in het dierenrijk plaats om te bepalen wie de baas is. Maar kwantitatief weten we weinig over hoe deze geëvolueerde, stereotypische interacties worden gebruikt om een winnaar en verliezer te bepalen. Natuurkundige Liam O'Shaughnessy analyseerde met een nieuw beeldvormingssysteem, AI-tools en tools uit de natuurkunde het sociale gedrag van vissen tijdens paarsgewijze diergevechten.
O'Shaughnessy concludeert dat verliezende vissen vaak agressiever worden vóór het einde van een gevecht, wat suggereert dat bestaande theoretische modellen van dierenwedstrijden herzien moeten worden. Hij boekte dan ook vooruitgang op drie gebieden: de ontwikkeling van verbeterde softwaretools voor gedragsonderzoek, theoretische representaties van sociale systemen en een gedetailleerde analyse van de dynamiek van zebravisgevechten in 3D.
O'Shaughnessys onderzoek draagt bij aan het ontwikkelen van een kwantitatief raamwerk voor het begrijpen van de dynamiek van sociale interacties, net zoals dat er is voor de beweging van sterren in de lucht of elektriciteit in onze netwerken. Het vermogen om sociaal gedrag kwantitatief te bestuderen, zal helpen bij de ontwikkeling van behandelingen voor sociale tekortkomingen zoals autisme. Het werk is belangrijk voor genetici en neurowetenschappers die gedrag gebruiken om de output van de hersenen en genen te begrijpen, in organismen zoals de zebravis en ook bij mensen.
Meer informatie over het proefschrift