Patiëntvriendelijke en snelle bestraling voor (bot)metastasen en borstkanker door gebruik van nieuwe radiotherapie techniek
Onderzoeker Koen Nelissen heeft met behulp van online adaptieve radiotherapie een innovatieve methode ontwikkeld die het behandelproces aanzienlijk versnelt en tegelijk patiëntvriendelijker maakt. Waar patiënten bij traditionele radiotherapie vaak dagen moeten wachten door een tijdrovende voorbereiding met een apart scan en planningsprocedures, maakt zijn aanpak directe behandeling mogelijk. Vooral voor mensen in palliatieve zorg, die gebaat zijn bij snelheid en zo min mogelijk bezoeken aan het ziekenhuis, biedt deze nieuwe werkwijze grote voordelen.
Nelissen onderzocht voor de behandeling van palliatieve patiënten met (bot)metastasen een alternatieve werkwijze waarbij gebruik wordt gemaakt van bestaande beeldvorming en online adaptieve radiotherapie. Dit maakt het mogelijk om binnen twee uur het eerste fysieke consult met de arts en de behandeling af te ronden. Deze methode werd geïmplementeerd en geëvalueerd in het FAST-METS-onderzoek. De resultaten laten zien dat de behandeling goed verdragen wordt en dat met name de lichamelijke conditie van de patiënt en de locatie van het doelgebied wat bestraald word invloed hebben op de behandelduur.
Naast palliatieve zorg werd een vergelijkbare aanpak ook onderzocht bij borstkankerpatiënten in het BREAST-ART-onderzoek. Hieruit bleek dat online adaptieve radiotherapie ook bij deze groep effectief is en dat er in veel gevallen geen tussentijdse aanpassingen van het behandelplan nodig zijn. Deze benadering draagt bij aan betere zorg voor de patiënten en minder belasting van het zorgproces.
Meer informatie over het proefschrift