How task regularities sharpen attentional performance
Psycholoog Dock Duncan laat in zijn promotieonderzoek zien hoe het brein leert van terugkerende patronen in onze omgeving. Hij ontdekte dat statistische regelmatigheden worden opgeslagen in het brein doordat de onderlinge verbindingen tussen zenuwcellen – de neurale netwerken – zich aanpassen op basis van eerdere ervaringen.
Duncan toont aan hoe leren de fundamentele manier verandert waarop visuele aandacht lawaaierige input verwerkt. Er wordt speciale nadruk gelegd op hoe afleiding door de hersenen wordt verwerkt en verbeterd via een statistisch leermechanisme. Door te leren kunnen mensen voorspelbare afleidende input beter onderdrukken. Het onderzoek toont aan dat dit veroorzaakt wordt door een leermechanisme dat gestuurd wordt door aandacht, en leveren bewijs dat fundamentele veranderingen in de structuur van de hersenen zelf verantwoordelijk zijn voor verbeterde aandachtsverwerking door het leren van regelmatigheden in de omgeving.
Deze bevindingen dragen bij aan een dieper begrip van hoe mensen leren door ervaring. Ze laten zien dat onze leergeschiedenis een directe invloed heeft op de manier waarop onze hersenen zich organiseren en hoe we ons in de toekomst gedragen. Met andere woorden: wie we zijn en hoe we ons gedragen, wordt op een fundamenteel niveau gevormd door onze eerdere interacties met de wereld om ons heen.
Voor zijn onderzoek maakte Duncan gebruik van EEG-technieken om hersenactiviteit te meten tijdens het uitvoeren van aandachtstaken. Daarnaast gebruikte hij gedragsmodellen om inzicht te krijgen in hoe het brein zich aanpast aan herhaling en structuur in taken. Zijn werk biedt waardevolle inzichten voor zowel de cognitieve neurowetenschap als het bredere veld van leerpsychologie.
Meer informatie over het proefschrift