Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Promotie C.P.A. Venier Cambron 9 mei 2025 11:45 - 13:15

Delen
Justice in Conservation

Rechtvaardigheid in natuurbehoud: een mondiaal perspectief op landgebruik

Milieugeograaf Camille Venier-Cambron onderzocht manieren om lokale rechtvaardigheid te integreren in de planning van natuurbehoud.

Het vakgebied natuurbehoud is voortdurend in ontwikkeling om te voldoen aan veranderende maatschappelijke behoeften. Recentelijk is er een verschuiving te zien naar benaderingen van natuurbehoud die zijn gebaseerd op rechten. Maar de gangbare instrumenten voor natuurbehoudsplanning zijn mogelijk niet geschikt om deze doelen te bereiken.

In haar proefschrift onderzoekt Venier-Cambron of gangbare benaderingen onbedoeld tot onrechtvaardige resultaten kunnen leiden, en hoe we lokale behoeften op het gebied van landgebruik kunnen opnemen in wereldwijde planningskaders. Dit laat de mogelijkheid zien om zowel rechtvaardigheid als lastenverdeling te overwegen. Vervolgens onderzoekt ze welke mechanismen beschikbaar zijn om ervoor te zorgen dat mondiale milieuagenda's worden geïmplementeerd op een manier die voldoet aan onze normatieve doelstellingen, waarbij ze de benadrukt hoe moeilijk het is om rekening te houden met de politiek van landgebruik. Tenslotte gebruikt ze een transformatiekader om een mogelijke route te verkennen naar een toekomst die zowel rechtvaardig als biodivers is.

Recht op een gezonde omgeving
De studie onderzoekt hoe wereldwijde natuurbeschermingsplanning kan worden losgekoppeld van lokale behoeften op het gebied van landgebruik. Dit kan leiden tot onrechtvaardige resultaten als grootschalige agenda's worden opgelegd ten koste van de lokale realiteit. Maar dit hoeft niet het geval te zijn. Er is zelfs potentieel voor grootschalige plannen om de lokale strijd voor rechtvaardigheid te ondersteunen. Zowel biodiversiteitsverlies als de strijd voor milieurechtvaardigheid hebben te maken met gemeenschappelijke bedreigingen en gemeenschappelijke oplossingen. De natuurbeschermingsgemeenschap erkent steeds meer de waarde van een op rechten gebaseerde benadering van natuurbehoud, die erop gericht is biodiversiteit te beschermen en het recht van iedereen op een veilige en gezonde omgeving te waarborgen.

In haar proefschrift onderzoekt Venier-Cambron manieren om lokale rechtvaardigheidsoverwegingen te integreren in wereldwijde planningskaders. Ze onderzoekt de middelen en uitdagingen die ervoor moeten zorgen dat wereldwijde normatieve agenda's op een rechtvaardige en effectieve manier worden geïmplementeerd. Dit vereist dat we expliciet zijn over onze aannames en doelstellingen en afstand nemen van technocratische oplossingen.

Acceptabele oplossingen
Biodiversiteitsverlies is een van de meest urgente kwesties van onze tijd. Daarom is er veel aandacht geweest voor multilaterale agenda's om dit wereldwijde probleem aan te pakken. Wereldwijde coördinatie is belangrijk om deze uitdagingen aan te pakken, maar de manier waarop over natuurbehoud wordt gesproken, en de oplossingen die als legitiem worden beschouwd, moeten aansluiten bij de behoeften van de mensen en plaatsen waarvoor ze zijn voorgeschreven. Dit is niet altijd het geval geweest, gezien de koloniale context waarin natuurbehoud is ontstaan. Het vakgebied heeft zich sindsdien wel ontwikkeld met een hedendaagse focus op rechten. Toch wordt rechtvaardigheid niet altijd meegenomen in gangbare planningskaders of agendadoelen, die vaak bepaalde aannames over biodiversiteit en land overnemen. Het is daarom belangrijk om manieren te vinden om het vakgebied in een rechtvaardigheidsgerichte richting te verbreden en tegelijkertijd het scala aan acceptabele oplossingen in het internationale discours te verschuiven.

Venier-Cambron gebruikte verschillende methodologieën, waaronder ruimtelijke analyse, landgebruiksmodellering, kwalitatieve vergelijkende analyse en een toekomstkader.

Meer informatie over het proefschrift

Programma

Verdediging van de dissertatie door C.P.A. Venier Cambron

Promotie Faculteit der Bètawetenschappen

Promotor:

  • prof.dr.ir. P.H. Verburg

Copromotor:

  • prof.dr. P.H. Pattberg

De promotie is tevens online te volgen

Over Promotie C.P.A. Venier Cambron

Startdatum

  • 9 mei 2025

Tijd

  • 11:45 - 13:15

Locatie

  • VU Hoofdgebouw

Adres

  • De Boelelaan 1105
  • 1081 HV Amsterdam

Volg de promotie online

Ga naar de livestream

Camille Venier-Cambron

Camille Venier-Cambron

Neem contact op met Persvoorlichting VU

06 25763092

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam