Turkse elites en militaire interventies: nieuw onderzoek biedt inzicht in buitenlands beleid Turkije
Politicoloog Birsen Erdogan geeft antwoord op de vraag hoe een land als Turkije zijn houding ten opzichte van internationale militaire interventies bepaalt. Zij onderzocht hoe de Turkse politieke elite spreekt over buitenlandse missies, zoals de interventies in Libië en Syrië, en deelnames aan VN-vredesoperaties. Erdogan laat zien dat politieke overtuigingen en nationale identiteiten niet vaststaan, maar mee veranderen met de tijd en de geopolitieke situatie. “De manier waarop leiders militaire acties rechtvaardigen of bekritiseren, hangt sterk af van hoe ze identiteit, veiligheid en internationale verhoudingen presenteren,” aldus Erdogan.
Door gebruik te maken van Poststructuralist Discourse Theory (PSDT), analyseerde Erdogan hoe de Turkse elite deze interventies bespreekt. Zij keek daarbij naar hoe taal en retoriek worden ingezet om beleid vorm te geven en te legitimeren. Haar onderzoek toont aan dat het buitenlandse beleid van Turkije niet alleen gebaseerd is op belangen, maar ook op verhalen en ideeën over wie het land is, en welke rol het wil spelen in de wereld.
Erdogans proefschrift draagt bij aan kritische studies over buitenlands beleid, veiligheid en internationale betrekkingen. Ook biedt het een nieuw perspectief op populisme en nationalisme binnen de Turkse context. Zij benadrukt bovendien het belang van verder onderzoek naar hoe media, burgerorganisaties en andere opkomende landen omgaan met vergelijkbare vraagstukken.
Meer informatie over het proefschrift