Het onderzoek van theoretisch computerwetenschapper Aloïs Rosset bestaat uit twee hoofdcomponenten: functioneel programmeren en grafen.
Rossets onderzoek is theoretisch van aard en richt zich op het formuleren en bewijzen van wiskundige stellingen.
Functioneel programmeren
Bepaalde programmeertalen vertonen een sterk wiskundige structuur. Theoretisch onderzoek op dit gebied helpt te bepalen welke soorten gedragingen kunnen worden uitgedrukt door middel van programmeren, hoe deze gedragingen kunnen worden geïmplementeerd en hoe efficiënt ze kunnen worden uitgevoerd. Rossets onderzoek draagt bij aan de verbetering van specifieke taalkenmerken die monaden worden genoemd en die een centrale rol spelen in het ontwerp en de implementatie van moderne functionele programmeertalen.
Grafen
Het tweede onderdeel van zijn promotieonderzoek zijn grafen. Data wordt vaak opgeslagen of weergegeven met behulp van wiskundige grafen. Algoritmen die op dergelijke grafen werken, vertrouwen vaak op precieze wiskundige eigenschappen om correctheid, gewenste resultaten of zelfs beëindiging te garanderen. Het garanderen van deze eigenschappen is daarom cruciaal voor de betrouwbaarheid en effectiviteit van de algoritmen. Rossets werk ondersteunt de ontwikkeling en optimalisatie van bestaande algoritmen die worden gebruikt bij het manipuleren van grafen, met name algoritmen die al zijn geïmplementeerd in bepaalde programmeertaalbibliotheken.
Meer informatie over het proefschrift