Continuïteit van zorg: geen sentiment uit vervlogen tijden, maar potentiële parallelle probleemoplosser voor uitdagingen in de toekomst
Continuïteit van zorg is een kernwaarde van de huisartsgeneeskunde en heeft allerlei bewezen gunstige effecten, zoals minder zorggebruik, minder zorgkosten en minder sterfte. De maatschappij en de zorg zijn echter veranderd: huisartsen werken vaker parttime, het aantal tijdelijke medewerkers neemt toe, patiënten hebben meer behoefte aan snelle toegang tot zorg, etc. Dit zorgt voor wrijving: er is robuust bewijs dat continuïteit van zorg kosteneffectief is, maar we handelen er steeds minder naar. Deze discrepantie is in tijden van toenemende zorgkosten en -schaarste niet langer te verdedigen.
Hoogleraar Huisartsgeneeskunde Otto Maarsingh beoogt het identificeren van beïnvloedbare factoren die samenhangen met continuïteit van zorg en het ontwikkelen, evalueren en implementeren van interventies gericht op het optimaliseren van continuïteit van zorg in de huisartsenpraktijk. Oftewel: aan welke knoppen moet je draaien, welke knoppen werken het best en hoe zorg je dat daadwerkelijk aan die knoppen wordt gedraaid?