Voor Steiner was onderwijs geen mechanische overdracht van feiten, maar een levendige en betekenisvolle ontmoeting tussen leraar, leerling en de grote werken van de menselijke beschaving.
Het nut van het nutteloze omarmen
Om als leraar de traditie door te kunnen geven is het volgens Bootsma belangrijk dat er een einde komt aan de versnippering van het taalonderwijs in losse onderdelen en dat taalonderwijs wordt ondergebracht in kennisrijk onderwijs. Dit vraagt het nodige van het vakmanschap van de leraar. Een leraar moet belezen zijn, veel kennis bezitten en het nut van het nutteloze omarmen. Het doorgeven van de traditie is een collectieve verantwoordelijkheid en vraagt om doelgerichte samenwerking binnen scholen, stelt Bootsma. Aan schoolleiders en bestuurders de taak om leraren hierbij te ondersteunen, hun ontwikkeling te stimuleren en ervoor te zorgen dat leraren de traditie kunnen blijven doorgeven.
Over Martin Bootsma
Martin Bootsma is leraar en teamleider op de Alan Turingschool in Amsterdam, die hij in 2016 mede oprichtte met Eva Naaijkens. Met bijna dertig jaar ervaring in het basisonderwijs staat hij bekend om zijn expertise over het leesonderwijs. In 2011 werd hij uitgeroepen tot Leraar van het Jaar in het primair onderwijs en van 2011 tot 2014 was hij lid van de jury Excellente Scholen. Naast zijn werk op school is Bootsma mede-eigenaar van Enigma Onderwijs en partner bij het Education Lab, een onderzoeksnetwerk dat werkt aan de verbetering van het onderwijs door ervoor te zorgen dat het onderwijsbeleid en de onderwijspraktijk op wetenschappelijk bewijs zijn gebaseerd. Hij heeft samen met Eva Naaijkens meerdere boeken geschreven over onderwijsverbetering, waaronder De school als werkplaats, En wat als we nu weer eens gewoon gingen lesgeven? en Bijna alles wat je moet weten over thematisch onderwijs. Recent verscheen zijn boek over literatuuronderwijs op de basisschool: Brieven aan Miyo.
Over de Kohnstammlezing
De Kohnstammlezing vindt jaarlijks plaats en heeft een lange traditie: dit jaar is de vijfentwintigste editie. De lezingenreeks, georganiseerd door het Samenwerkingsverband Onderwijs en Opvoeding Amsterdam, is geïnspireerd door het werk van Philip Kohnstamm en is uniek in haar soort: op het grensvlak van het maatschappelijk debat, het wetenschappelijk onderzoek en de praktijk van onderwijs en opvoeding. De lezing wordt digitaal uitgegeven en gepubliceerd op de websites van de vier kennisinstellingen die deel uitmaken van het Samenwerkingsverband Onderwijs en Opvoeding Amsterdam.
Onderwijs en Opvoeding Amsterdam
Het Samenwerkingsverband Onderwijs en Opvoeding Amsterdam bestaat uit: de Faculteit Onderwijs en Opvoeding van de Hogeschool van Amsterdam (HvA), de afdeling Pedagogische en Onderwijswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA), Kohnstamm Instituut UvA BV en LEARN! Onderzoeksinstituut van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU).
Aanmelden
Toegang vrij. Vooraf aanmelden (verplicht) is mogelijk via het formulier op de website van de UvA. U wordt verzocht om u af te melden indien u na registratie onverhoopt bent verhinderd.
De lezing zal ook via een livestream te volgen zijn. Voor het bekijken van de livestreamopname hoeft u zich niet aan te melden. De livestream komt op vrijdag 28 maart 2025 vanaf 14.55 uur hier beschikbaar.
Foto door Dorieke Fotografie.