We zijn ons ervan bewust dat de Holocaust door de regering-Netanyahu wordt misbruikt als argument ter rechtvaardiging van de bombardementen op Gaza, de uithongering van de Palestijnse bevolking daar en het vernietigen van de fysieke en sociale infrastructuur. Toch wist dat misbruik, hoe bitter ook, de noodzaak van herdenken van de Holocaust niet uit. Vandaar dat ook dit jaar de VU-bijeenkomst t.g.v. Holocaust Memorial Day plaatsvindt. Dit jaar staat de betrokkenheid van het bedrijfsleven bij de Holocaust en andere genocides centraal.
De keynote lezing wordt gehouden door Annika van Baar van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. Op basis van haar onderzoek zal zij een beeld schetsen van de verschillende rollen die bedrijven hebben gespeeld en hoe we kunnen begrijpen dat economische actoren meewerkten aan misdrijven door het Nazi-regime. Ze zal o.a. spreken over de firma Topf die de crematoria van Auschwitz en andere kampen ontwikkelde en bouwde. Deze positie van ‘omstander’ en de geleidelijke betrokkenheid aan de kant van deze daders is mogelijk invoelbaarder dan die van de kampbewaarders en beulen. De vraag is echter hoe scherp die scheidslijn getrokken kan worden. Er is gelegenheid tot vragen en discussie.
Na de pauze met koffie of thee wordt een fragment getoond uit de film The Congo Tribunal van filmmaker Milo Rau, ingeleid door Bettine Siertsema van de Faculteit der Geesteswetenschappen. Het tribunaal uit de titel heeft nooit werkelijk plaatsgevonden, maar is toch geen fictie. De film laat zien hoe zo’n tribunaal zou kunnen (moeten?) verlopen, en hoe innig verstrengeld de belangen van het internationale bedrijfsleven, de regering van de republiek Congo en allerlei milities ter plaatse verstrengeld zijn, met – nog steeds doorgaanden - massamoorden als vooralsnog onbestraft blijvend gevolg.
De toegang is vrij.