Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Verbinding maakt verschil
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Data Conversations - Panel discussion 3 juli 2025 12:00 - 13:30

Delen
Hoe kunnen we een veerkrachtige infrastructuur voor open wetenschap bouwen in het licht van toenemende politieke druk en bedreigingen voor open data?

Recente wereldwijde politieke verschuivingen hebben geleid tot bezorgdheid over de kwetsbaarheid van wetenschappelijk onderzoek - met name in bepaalde wetenschapsgebieden. Het tempo en de intensiteit van deze ontwikkelingen betekenen dat jaren van zorgvuldig verzamelde onderzoeksgegevens en carrières op het spel staan.

In dit panel gaan twee onderzoekers van VU Amsterdam in gesprek met Claudia Behnke (research domain manager van SURF) en Irma Meinema (VU Chief Information Security Officer) over de impact van de huidige geopolitieke situatie op de wetenschap en de VU Amsterdam. Samen verkennen we hoe we data kunnen beschermen, academische vrijheid kunnen waarborgen en de infrastructuur kunnen versterken die open, transparant en inclusief onderzoek ondersteunt.

Doe mee aan dit gesprek! En zoals altijd: Voor lunch wordt gezorgd.

Meer informatie over Data Conversations is te vinden op de registratiepagina.

Over Data Conversations - Panel discussion

Startdatum

  • 3 juli 2025

Tijd

  • 12:00 - 13:30

Locatie

  • NU-gebouw, Theater 3
  • NU-2C33

Adres

  • De Boelelaan 1111

Georganiseerd door

  • Universiteitsbibliotheek

Taal

  • Engels

Het panel bestaat uit:

Het panel bestaat uit:

Claudia Behnke is Manager Research Developer bij SURF en zorgt ervoor dat onderzoekers toegang hebben tot de tools en expertise die ze nodig hebben om wetenschappelijke ontdekkingen te bevorderen. Onder leiding van Claudia houden meerdere teams binnen SURF SURFdrive, ResearchDrive, Snellius en de HPC Cloud in het algemeen top of the line in veilige en verantwoorde opslag, analyse en verwerking van onderzoek. Claudia is actief betrokken bij Europese initiatieven, onder andere als medevoorzitter van EUDAT, waar ze bijdraagt aan het vormgeven van gezamenlijke oplossingen voor data-infrastructuur in heel Europa.

Dr. Jens de Bruijn is assistent-professor aan het Instituut voor Milieukunde (IVM). Hij werkt aan het wereldwijde agentgebaseerde model DYNAMO, dat adaptatie- en migratiebeslissingen van de kustbevolking simuleert in reactie op zeespiegelstijging. Jens is gepromoveerd op de analyse van rampengerelateerde sociale media, overstromingsdetectie en rampenrespons. In deze rol ontwikkelde hij ook de Global Flood Monitor. Naast zijn onderzoek is Jens eerste lijns respondent op alle onderzoeksvragen over datamanagement van zijn collega's als facultaire data steward.

Irma Meinema is Chief Information Security Officer (CISO) van VU Amsterdam. Als CISO houdt zij toezicht op alle informatie-, cyber- en technologiebeveiliging bij VU Amsterdam. Irma zorgt er niet alleen voor dat alle medewerkers de best practices op het gebied van cybersecurity in hun achterhoofd houden, maar brengt ook potentiële bedreigingen op grotere schaal in kaart. Als CISO is ze continu bezig met het evalueren en beheren van de cyber- en technologierisicopositie.

Alexandre F. Gomes is Research Fellow bij Clingendael en alumnus van VU Amsterdam. Bij Clingendael maakt Alexandre deel uit van de EU & Global Affairs Unit en van het programma ‘Geopolitics of Technology and Digitalisation’. Zijn onderzoek richt zich op de rol van technologie in de geopolitiek en omvat (inter)nationale veiligheidsvraagstukken en discussies over economische veiligheid, 'de-risking' en de veranderende wereldorde. Hij kijkt naar de positie en de rol van de Europese Unie in de technologische rivaliteit tussen de VS en China, zowel vanuit het oogpunt van 'Protect' als van 'Promote Policy'.

Moderator: Miranda van Holland

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam