Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Bruggen bouwen of schuren? 22 januari 2025 10:00 - 12:30

Wat we kunnen leren van de ontmoeting tussen mensen met verschillende levensbeschouwingen.

In onze snel veranderende samenleving groeit de noodzaak te leren omgaan met religieuze diversiteit. We komen tegenwoordig sneller in contact met mensen die anders in het leven staan, en bovendien zijn er grote maatschappelijke uitdagingen die raken aan levensbeschouwing en diversiteit: van het migratiedebat tot Israël-Palestina, en van klimaatverandering tot abortus. Hoe kunnen we omgaan met die religieuze diversiteit? Hoe bouwen we bruggen terwijl we ook de schuring niet uit de weg gaan?

Tijdens dit symposium duiken we samen met inspirerende sprekers uit onderzoek en praktijk in de wereld van interlevensbeschouwelijk leren. Ontdek hoe de ontmoeting tussen mensen met verschillende levensbeschouwing kan leiden tot begrip, samenwerking en verrassende inzichten, maar hoe ook macht en politiek altijd meespelen. Laat je inspireren door theoretische verdieping, concrete voorbeelden en creatieve werkvormen om na te denken over hoe je zelf kunt bijdragen aan een meer verbonden samenleving.

Het symposium vindt plaats voorafgaand aan de promotie van Hannah J. Visser, die om 13:45 haar proefschrift The Impact of Interfaith Learning verdedigt in het auditorium van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Meld je nu aan via deze link! Het symposium is gratis maar inschrijven is verplicht.

Sprekers:

  • Het levensbeschouwelijk onderwijs in Vlaanderen: verdere omslag naar de interlevensbeschouwelijke dialoog?  Prof. Dr. Didier Pollefeyt (KU Leuven) gaat in op de fundamentele uitdagingen van de voorgestelde hervormingen in van het levensbeschouwelijk onderwijs in het nieuwe Vlaamse regeerakkoord. De klassieke gescheiden vorm van levensbeschouwelijke vorming zou plaatsmaken voor een geïntegreerd model van interlevensbeschouwelijke dialoog. Hoe verhouden levensbeschouwelijke identiteitsvorming en dialoog tussen tradities zich tot elkaar in een pluralistische samenleving?
  • Deel de Duif: Joodse en islamitische jongeren in gesprek na 7 oktober. Selma Boulmalf en Noa Duizend (Deel de Duif) delen hun ervaringen met het zoeken naar verbinding en dialoog in de politiek beladen Nederlandse context rond Israël-Palestina. Kort na 7 oktober 2023 namen zij in de ambtswoning van burgemeester Halsema in Amsterdam het initiatief om met twee joodse en twee islamitische jongeren ‘Deel de Duif’ op te richten. Samen werken zij tegen polarisatie, antisemitisme en moslimhaat. Ze organiseren van dialoogavonden, geven gastlessen en pleiten voor verbinding in het publieke debat.
  • Lessen uit de eerste moslim-christelijke dialoog. Drs. Kamel Essabane (Radboud Universiteit) reflecteert op machtsongelijkheid in de hedendaagse interlevensbeschouwelijke dialoog aan de hand van een van de vroegste moslim-christelijke dialogen uit de tijd van de profeet Mohammed. Toen volgelingen van de profeet, vaak uit de laagste sociale klasse van Mekka, moesten vluchten, vonden ze bescherming in Abessinië bij een rechtvaardige christelijke koning. Essabane belicht hoe machtsongelijkheid een rol speelde in deze historische dialoog en wat we hieruit kunnen leren voor de interlevensbeschouwelijke dialogen van vandaag. 
  • Voorbij het talige: creatieve werkvormen voor interlevensbeschouwelijk leren. Fien Ingelbrecht (Axcent) laat zien hoe creatieve werkvormen interlevensbeschouwelijk leren verrijken en verdiepen. Axcent, een Brusselse organisatie die zich richt op dialoog en ontmoeting binnen onderwijs, jeugdwerk en nieuwkomersprojecten, gebruikt methodes zoals forumtheater en natuurtrektochten. Deze aanpakken overstijgen het talige aspect van dialoog en bieden nieuwe mogelijkheden voor ontmoeting en begrip in diverse contexten.

Het symposium wordt ingeleid door Prof. Dr. Marianne Moyaert (KU Leuven) en begeleid door dagvoorzitter Prof. Dr. Gerdien Bertram-Troost (VU Amsterdam), die ook een panelgesprek met de sprekers en het publiek leidt. De afsluiting is in handen van Prof. Dr. Anke Liefbroer (Tilburg University). De inloop is vanaf 09:45.

Over Bruggen bouwen of schuren?

Startdatum

  • 22 januari 2025

Tijd

  • 10:00 - 12:30

Locatie

  • VU Hoofdgebouw
  • Agora 1

Adres

  • De Boelelaan 1105
  • 1081HV Amsterdam

Taal

  • Nederlands

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam