Op donderdag 22 mei 2025 organiseert OPeRA (OnderwijsPartners Regio Amsterdam e.o., netwerk voor vo-ho-aansluiting) een netwerkbijeenkomst over ‘AI in het onderwijs: de docent centraal?’. Wat betekent de opkomst van generatieve AI voor docenten, leerlingen en de aansluiting tussen het voortgezet en hoger onderwijs?
“AI gaat het onderwijs radicaal veranderen”
We horen niet anders sinds ChatGPT in 2022 werd gelanceerd, maar is dat wel zo? In deze lezing neemt prof. Felienne Hermans je mee door de geschiedenis van geautomatiseerd onderwijs: wat heeft dat in het verleden opgebracht, en wat kunnen we daarvan meenemen naar vandaag?
Felienne plaatst AI ook in het leerproces. Misschien maakt AI taken, zoals het schrijven van een essay makkelijker, maar is makkelijk altijd goed? Gaat er zo geen noodzakelijke frictie verloren? En wat doet AI met de relatie tussen leerling en docent?
Na de presentatie volgt een plenaire uitwisseling met het publiek over AI en de brug naar vo-ho-aansluiting (onder leiding van de dagvoorzitter Freek Op ’t Einde). Hierbij kunnen bijvoorbeeld de volgende vragen aan bod komen:
- Wat doet de inzet van AI met het opdoen van benodigde vaardigheden voor de overgang van het voortgezet onderwijs naar het hbo of wo?
- Hoe zet je AI bewust en doordacht in?
- Waar liggen kansen en waar moet je voor oppassen?
Felienne Hermans is hoogleraar didactiek van de informatica aan de Vrije Universiteit Amsterdam en docent informatica aan de Open Schoolgemeenschap Bijlmer. Ze doet onderzoek naar inclusie in de digitale wereld en wetenschapsfilosofie van AI.
Deelname is kosteloos, maar u dient zich wel van tevoren in te schrijven. Er geldt een maximum aantal plaatsen, dus tijdig inschrijven wordt aanbevolen.