Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Save the Date - Weekend van de Wetenschap 5 oktober 2024 10:00 - 17:00

Delen
Save the date: zaterdag 5 oktober is ons Weekend van de Wetenschap! Samen zullen we laten zien wat wetenschap kan doen. Natuur- en Sterrenkunde!

(Astro-) Deeltjes-Fysica - Dr. Joris van Heijningen (Nikhef)

Zwaartekrachtgolven meten, los van de aarde

    • Om het heelal en alle processen daarin te bestuderen, hebben we een grote gereedschapskist nodig. Om sterren en sterrenstelsels te bekijken, hebben we de mooiste telescopen op aarde en in de ruimte en om te leren hoe deeltjes op elkaar botsten in de hete deeltjessoep vlak na de oerknal, gebruiken we deeltjesbotsers zoals CERN in Zwitserland. Sinds 2015 hebben we een nieuw instrument: zwaartekrachtsgolfdetectoren waarmee we zwarte gaten en de rest van het donkere heelal kunnen bestuderen. Joris legt uit hoe de detectoren werken en hoe de toekomstige europese detector in Zuid-Limburg gebouwd kan worden.

(Astro-) Deeltjes-Fysica - Dr. Mara Senghi Soares (Nikhef)

Life as a CERN scientist (in English) – 14.30 -15.00

    • Being a physicist at CERN is an amazing adventure. In this talk we share experiences about how one decides to follow this path, and what so interesting can a researcher learn, both in terms of life experience and of science. In particular, we will discuss a few scientific studies that are currently being carried out by the LHCb experiment at CERN.

Biofysica van fotosynthese - Dr. Volha Chukhutsina

Fotosynthese 

    • Fotosynthese is overal: In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, vindt fotosynthese niet alleen in planten plaats. De helft vindt plaats in water. We zullen je een caleidoscoop van fotosynthetische monsters laten zien die we in ons lab bestuderen.
    • We gebruiken een techniek die chromatografie heet om de verschillende pigmenten in plantenbladeren en andere monsters te bekijken. Hoewel bladeren er vaak helemaal groen uitzien, bevatten ze in werkelijkheid verschillende pigmenten. Door de pigmenten uit de bladeren te halen en ze op een speciaal papier te leggen, gebruiken we een oplosmiddel om de pigmenten over het papier te verplaatsen. Terwijl ze bewegen, scheiden de pigmenten zich op basis van hun snelheid, waardoor de verborgen kleuren zoals groen, geel en rood zichtbaar worden. Dit experiment laat ons het complexe mengsel van pigmenten zien dat fotosynthese zijn kleur geeft.
    • Het leven wordt aangedreven door verschillende eiwitten die gevoelig zijn voor licht: Speel samen met ons met het eiwit - laten we het aan- en uitzetten met verschillende lichten.

De fotoconversiematerialen (PCM) - Dr. Charusheela Ramanan & Dr. Loreta Muscarella & Dr. Andrea Baldi & Dr. Sven Askes (AMOLF)

Stamp & Maak: Kleurrijke Perovskieten Maken met een Kogelmolen!

    • Met veel geweld en lawaai laten we in deze demonstratie zien hoe we een kogelmolen gebruiken om high-tech materialen te maken, die we perovskieten noemen. Deze kleurrijke materialen kunnen gebruikt worden als lichtabsorberend materiaal in zonnepanelen of lichtgevend materiaal in beeldschermen.

De kleinste schakelaars ter wereld die werken op licht

    • Dankzij het bestaan van licht kunnen we alle verschillende kleuren zien die onze wereld te bieden heeft. Maar wat als we je zouden vertellen dat licht niet alleen de kleuren van objecten toont, maar ze ook kan veranderen? Doe vandaag mee en verken de spannende wereld van - “aangedreven” chemie en natuurkunde! 

Vlammende creatie van gouden nanodeeltjes

    • Het is net alsof we crème brûlée maken! Tijdens deze demonstratie maken we op vlammende wijze extreem kleine goudkristallen, ook wel bekend als nanodeeltjes. Kom jij ontdekken welke chemische reactie er gebeurt? We leggen je ook uit waarom ze zo’n mooie kleur hebben.

Kwantummetrologie en lasertoepassingen -  Dr. Laura Dreissen (FNWI/UvA)

Atoomklokken: 12.30 – 13.00 

    • Mensen zijn al duizenden jaren bezig met het meten van tijd. Waar dit begon met het observeren van de zon, gebruiken we tegenwoordig enkele atomen en is tijd de meest precies gemeten natuurkundige grootheid ooit. Maar waar is dit goed voor? In deze lezing legt Laura de basisprincipes uit van atoomklokken en zoomt ze in op de impact van tijdsmetingen, zowel op ons dagelijks level als op ons begrip van het universum.

Kwantummetrologie en lasertoepassingen -  Dr. Oscar Versolato (ARCNL)

Hoe werkt de computerchipmachine van ASML?: 15.30-16.00

  • ARCNL doet fundamenteel onderzoek naar natuurkundige processen die van belang zijn in de nieuwste computerchipmachines. Die machines zijn enorm geavanceerd en leveren uitzonderlijke prestaties. Denk aan het werken op de nanometerschaal. Het maken van ultrakleine computerchips wordt gedaan door te werken met extreem ultraviolet licht. Wat is dit licht? Waarom is het bijzonder? Oscar zal hier verder op ingaan. Hij vertelt ook over ander onderzoek bij ARCNL. Denk aan metrologie (ligt alles netjes op een lijn?) en ook wrijving. Duurzaamheid is ook een belangrijk thema waar het onderzoek van ARCNL ook een bijdrage kan leveren.
Programma

Locatie: Science Park 904 1098 XH, Amsterdam

  • Atoomklokken: Science Park - Matrix FNWI/UvA (12.30 – 13.00)
  • Gravitatiegolven: Science Park - Nikhef (14.00-14.30) 
  • Life as a CERN Scientist (in English): Science Park - Nikhef (14.30-15.00) 
  • Computerchipmachine van ASML: Science Park - ARCNL (15.30-16.00)
  • Fotosynthese-experiment: Science Park - Bibliotheek
  • De experimenten met fotoconversiematerialen: Science Park - AMOLF

Over Save the Date - Weekend van de Wetenschap

Startdatum

  • 5 oktober 2024

Tijd

  • 10:00 - 17:00

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam