Inzicht in toekomst van conflict, migratie en rechtvaardigheid in langetermijnscenario's
Er zijn meerdere methoden die ons inzicht kunnen geven in hoe de toekomst van conflictrisico, migratie en rechtvaardigheid eruit zouden kunnen zien. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van interdisciplinair onderzoeker Sophie de Bruin. Ondanks dat deze scenario’s onzeker kunnen zijn, is het ontwikkelen hiervan belangrijk omdat we ons anders enkel kunnen baseren op niet-onderbouwde meningen over de lange termijn en deze benaderingen niet wetenschappelijk getoetst en verbeterd kunnen worden.
De Bruin onderzocht mogelijkheden om lange termijnscenario’s projecties te maken van conflictrisico, migratie en rechtvaardigheidsimplicaties. Daar waar grootschalige en lange termijnscenario’s voor sociaaleconomische en milieu-gerelateerde ontwikkelingen - in het bijzonder klimaat - invloedrijk zijn voor beleid, is dit niet het geval voor conflict, migratie en rechtvaardigheidsimplicaties. Toch zal de toekomst mede gevormd worden door deze gebeurtenissen en processen, terwijl die vaak buiten beschouwing worden gelaten wanneer er naar de lange termijn wordt gekeken.
De gepresenteerde scenario’s en ook de bijbehorende onzekerheden en uitdagingen, geven inzichten voor zowel de wetenschap als besluitvormingsprocessen. Terwijl de effecten van conflict, migratie en rechtvaardigheid grote invloed hebben op samenlevingen, maken deze omstandigheden nauwelijks deel uit van langetermijnbeleidsvorming. Door de potentiële effecten van conflict, migratie en rechtvaardigheid in sociaaleconomisch en milieu-gerelateerde lange termijnscenario’s op te nemen, is een meer omvattend beeld van de toekomst mogelijk. Zo kunnen grote conflicten het wereldwijde beleid voor klimaatverandering en biodiversiteitsbehoud beïnvloeden door verschuivende prioriteiten. De Bruin laat zien dat er verschillende manieren zijn om mogelijke toekomstige trajecten van conflictrisico, migratie en rechtvaardigheid te beoordelen. Hiermee kunnen we gebieden identificeren die extra aandacht verdienen, bijvoorbeeld voor lange termijn programma’s rondom klimaatadaptatie.
Meer informatie over het proefschrift