Tussenpersonen spelen sleutelrol bij onderling verbinden van medewerkers
Slack, Microsoft Teams of Facebook Workplace: zogeheten Enterprise Social Networks zijn niet meer weg te denken uit organisaties. Medewerkers die op deze platforms een kartrekkersrol aannemen, zijn cruciaal in het onderling verbinden van medewerkers en het verspreiden van kennis, concludeert organisatiewetenschapper Bas Reus. Hij onderzocht de interacties en rolverdelingen in deze online samenwerkingsruimtes.
Hiervoor analyseerde Reus de online gedragingen bij twee organisaties. Hij onderscheidde grofweg twee soorten werknemers: zij die op netwerkplatforms het initiatief nemen, ‘brokers’ of tussenpersonen’, en zij die dat niet doen. Hij interviewde medewerkers die tot de eerste categorie behoren, om inzicht te krijgen in hun beweegredenen. Daarnaast vroeg hij alle medewerkers in een vragenlijst naar hun collegiale contacten en hun gevoel van vertrouwen binnen de organisatie, en voerde hij een kwantitatieve analyse uit.
Tussenpersonen spelen een sleutelrol, concludeert Reus, en tillen organisatie op zowel sociaal als kennisgebied naar een hoger niveau. De meest actieve personen zijn meestal ook de eersten die op online samenwerkingsplatforms een kartrekkersrol aannemen: ze brengen veel energie in, nemen deel aan verschillende groepen, en wijzen collega’s daar op interessante onderwerpen of nieuwe kennis. Deze initiatiefnemers trekken vaak, bewust of onbewust, samen op, en motiveren en beïnvloeden elkaar.
Er is overigens geen sprake van een vaste rolverdeling, stelt Reus. “De samenstelling van de groepen is veranderlijk. Zo is de energie van kartrekkers vaak niet oneindig: zij worden na verloop van tijd minder actief, waardoor de verbindingen tussen groepen constant fluctueren.” De inzichten uit zijn proefschrift helpen organisaties beter inzicht te krijgen in de rolverdeling van werknemers op online samenwerkingsplatforms.
Meer informatie over het proefschrift