Theoloog Sofia van Winden geeft in haar proefschrift een religieus perspectief dat verwijst naar een ultieme realiteit van onderlinge verbondenheid, non-dualisme of transcendentie kan onze neiging versterken om duurzaam te handelen, omdat het ethische of duurzame acties kan integreren met het inzicht in de realiteit dat ons doel vormt.
Een dergelijk perspectief kan ons ook helpen om een helderder beeld te krijgen van de momenteel overheersende systemen, waarden en regulerende kaders, omdat het ons in staat stelt deze te benaderen vanuit een positie die verder kijkt dan dat. Maar dit vereist een andere blik op religie in een context van duurzame ontwikkeling.
Als we religie willen benaderen op een manier die haar recht doet, en die haar potentieel om onze duurzaamheidsaspiraties te versterken volledig erkent, moeten we openstaan voor de realiteit waar ze ons naartoe wil leiden. We moeten bereid zijn om religie niet alleen te zien als een wetenschappelijk te benaderen fenomeen, maar ook als een potentieel kader voor ons weten.
Van Winden verbindt oplossingen voor onze duurzaamheidsproblemen met onze aandacht voor religie in een heroverweging van het begrip van kennis waarop wereldwijde duurzaamheidsagenda's zijn gebaseerd.
Meer informatie over het proefschrift