"Toen ik als voormalig vluchteling opgroeide in Ambon, Indonesië, zag ik persoonlijk hoe segregatie, identiteitsspanningen en trauma zowel uitdagingen als kansen zijn voor moslims en christenen." In zijn proefschrift beschrijft theoloog Nelson Semol Kalay hoe de Molukse samenleving met die problemen omgaat in discours en materiële cultuur.
"Segregatie of scheiding van de samenleving wordt door moslims en christenen op Ambon verschillend benaderd. Aan de ene kant wordt het gezien als een probleem, en aan de andere kant kan het een kans zijn. Opvallend is dat binnen dezelfde religieuze groepen verschillende percepties en reacties zijn."
"Hoewel moslims en christenen verschillende opvattingen over segregatie ontwikkelden, vertonen ze overeenkomsten in het begrijpen van religieuze identiteit. Dat kan volgens hen een inspiratie zijn voor samenleven, ongeacht het aanhoudende trauma onder de overlevenden van het Molukse conflict.”
“Ik betoog dat het traumaconcept van de overlevenden van het conflict het traditionele freudiaans concept van trauma overstijgt, vooral door de materiële belichaming ervan. Dit levert een nieuwe postkoloniale definitie van trauma op die voortkomt uit de post-conflictsamenleving van Ambon."
"Dit onderzoek kan belangrijke lessen opleveren voor samenlevingen die met vergelijkbare uitdagingen worden geconfronteerd, zoals religieuze polarisatie en spanningen. Het geeft het maatschappelijk middenveld inzicht in hoe om te gaan met een dergelijk probleem, vooral voor leiders in post-conflictsamenlevingen, die de religieuze diversiteit moeten beheren in hun gemeenschappen.
Meer informatie over het proefschrift