Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Promotie M. Straneo 5 februari 2024 11:45 - 13:15

Poverty and high parity in rural settings: accumulation of disadvantage in use of hospitals for childbirth in sub-Saharan Africa with a focus on Tanzania

Vrouwen op het platteland in Afrika gebruiken ziekenhuizen nog te weinig voor bevallingen

Uit het onderzoek van gezondheidswetenschapper Manuela Straneo blijkt dat op het platteland van Afrika, ten zuiden van de Sahara, arme vrouwen met veel kinderen het minst gebruik maken van ziekenhuizen voor de bevalling. In bijvoorbeeld Tanzania is het gebruik van ziekenhuizen door vrouwen in 25 jaar niet veranderd, ondanks de uitbreiding van het gezondheidszorgsysteem. Het onderzoek van Straneo is gericht op het verzamelen van kennis om hiermee te kunnen bijdragen aan een beter beleid en zo te zorgen dat ziekenhuizen juist meer gebruikt worden voor bevallingen door deze vrouwen.

Afrika
Sterfte van vrouwen en hun baby’s bij de bevalling is een probleem voor de volksgezondheid. Arme landen hebben de meeste sterfgevallen en vrouwen uit armere gezinnen worden het zwaarst getroffen. Afrika wordt onevenredig zwaar geraakt door sterfte van vrouwen en hun baby’s, met meer dan 60% sterfte onder de moeders en meer dan 40% doodgeborenen en sterfte van de pasgeborenen, terwijl Afrika slechts 1/6 van de wereldbevolking beslaat.

Bevallingszorg is essentieel, des te meer bij meerdere zwangerschappen
Bevallingszorg is essentieel om deze sterfgevallen te voorkomen. In veel landen in Afrika ten zuiden van de Sahara is bevallen in klinieken en ziekenhuizen mogelijk, maar alleen ziekenhuizen kunnen de complicaties van de bevalling behandelen. Denk bijvoorbeeld aan bloedingen en verstikkingen van de baby. Maar de reistijden naar het ziekenhuis zijn lang en vrouwen die arm zijn en thuis veel kinderen hebben, kiezen er daardoor eerder voor om niet in het ziekenhuis te bevallen. Door veel zwangerschappen per vrouw (hoge pariteit) wordt de armoede verergerd. Het lagere gebruik van ziekenhuizen door arme vrouwen kan bijdragen aan de sterfgevallen onder hen. Het is daarom juist van belang dat de vrouwen wel naar het ziekenhuis gaan om te bevallen. Dit onderzoek toont aan hoe vrouwen die arm zijn en veel kinderen hebben gekregen kwetsbaarder zijn en de juiste zorg moeten krijgen bij de bevalling. De kennis die voortkomt uit het onderzoek van Straneo kan bijdragen aan beleid om te zorgen dat de achterstand in het ziekenhuisgebruik vermindert.

Meer informatie over het proefschrift

Programma

Verdediging van de dissertatie door M. Straneo

Promotie Faculteit der Bètawetenschappen

Promotor:

  • prof.dr. T.H. van den Akker

Copromotoren:

  • prof.dr. C. Hanson
  • prof. L. Benova

De promotie is tevens online te volgen.

Over Promotie M. Straneo

Startdatum

  • 5 februari 2024

Tijd

  • 11:45 - 13:15

Locatie

  • Auditorium

Adres

  • De Boelelaan 1105
  • 1081 HV Amsterdam

Volg de promotie online

Ga naar de livestream
Manuela Straneo