Bijzondere hersencellen reageren op onverwachte situaties
Neurowetenschapper Koen Seignette onderzocht met zijn collega's het voorspellend vermogen van het brein. Hoe reageren verschillende typen hersencellen op verwachte en onverwachte visuele stimuli, en hoe is dit afhankelijk van ervaring met de verschillende stimuli?
De neurowetenschappers zagen dat verschillende typen hersencellen, waaronder bijvoorbeeld chandeliercellen (of kroonluchtercellen), op onverwachte visuele informatie reageren. Denk bijvoorbeeld aan het zien van een nieuw gebouw onderweg naar werk. De activiteit van deze cellen is afhankelijk van in hoeverre we bekend zijn met de getoonde visuele stimuli. Naarmate we het gebouw vaker hebben gezien, gaan deze cellen minder sterk reageren. Deze en andere type hersencellen reageren vervolgens ook op de afwezigheid van visuele informatie die wel werd verwacht, zoals een gebouw dat opeens is gesloopt.
Ons brein probeert continu de wereld om ons heen te voorspellen. Veel van die voorspellingen zijn aangeleerd, bijvoorbeeld welke gebouwen we onderweg naar werk verwachten te zien, of welke objecten we in onze huiskamer verwachten te zien. Het onderzoek helpt ons beter te begrijpen welke hersencellen betrokken zijn bij het leerproces om onze verwachtingen te vormen. Dit is belangrijk om problemen met leerprocessen en ons voorspellend vermogen beter te begrijpen. Bijvoorbeeld bij schizofrenie, waarvan gedacht wordt dat patiënten soms problemen hebben met het voorspellend vermogen van hun brein, waardoor ze het verschil tussen de werkelijkheid en intern gegenereerde informatie of voorspellingen minder goed kunnen onderscheiden.
Meer informatie over het proefschrift