Oud gebied in hersenen belangrijker voor visuele detectie dan gedacht
Neurowetenschapper Leonie Cazemier onderzocht of superior colliculus ook een rol speelt bij objectdetectie. Uit haar onderzoek blijkt dat hersengebied dat visuele informatie uit je netvlies verwerkt inderdaad een rol speelt bij objectdetectie, zowel bij simpele objecten als complexe objecten. Vooral voor de complexe objecten was dit verrassend, omdat superior colliculus bekend staat als een gebied dat vooral grove schattingen maakt op basis van visuele informatie.
Ook heeft Cazemier de activiteit van het hersengebied gemeten bij objectdetectie. Daaruit blijkt dat er inderdaad een neuronale code bestaat voor visuele objecten in superior colliculus. Die code was zelfs sterker meetbaar als de taak goed gedaan werd, dan als de taak slecht gedaan werd.
Als je met je ogen je omgeving verkent, deel je automatisch de omgeving op in stukjes: je ziet direct welk deel van de omgeving bij een gebouw, boom of auto hoort. Hoe doen je hersenen dat eigenlijk? We weten al een hele tijd dat de visuele cortex belangrijk is voor objectdetectie. Er bestaan zelfs computermodellen voor objectdetectie die de visuele cortex nabootsen. Maar er is nóg een hersengebied dat visuele informatie uit je netvlies verwerkt. Dit gebied heet superior colliculus; het is een evolutionair oud hersengebied dat bij veel dieren voorkomt.
Er zijn onderzoekers die werken aan visuele protheses: hersenstimulatie die blinde mensen kan laten zien. Deze onderzoekers concentreren zich vaak op de visuele cortex, waarvan we al lang weten dat er belangrijke processen plaatsvinden om te kunnen zien. Op basis van Cazemiers onderzoek zou het goed zijn om te onderzoeken of een visuele prothese nog beter zou werken als die ook de superior colliculus zou stimuleren. Het geeft een beter begrip van hoe de hersenen visuele informatie vewerken, wat gebruikt kan worden voor medische toepassingen.
Meer informatie over het proefschrift