Oorzaken van trendbreuken in renteontwikkelingen
Rik Klerkx' onderzoek richt zich op het begrijpen van regimes, trendbreuken en scenario's in vastrentende markten. Ondanks meer dan twee eeuwen aan geobserveerde data blijven beleggers in onzekerheid over welk proces de koersen precies bepaalt. Omdat het onderliggende proces onverwacht kan veranderen, zijn voorspellingen in financiële markten vaak onbetrouwbaar. Klerkx onderzocht daarom hoe deze processen veranderen, met name door te kijken naar verschillende historische periodes (regimes) waarin de dynamiek vergelijkbaar is. Deze regimes worden gekenmerkt door trendbreuken, bijvoorbeeld door leiderschapswisselingen of het gebruik van minder gebruikelijke maatregelen zoals het grootschalig injecteren van geld in de economie door centrale banken.
Een belangrijke bevinding is dat veranderingen in langetermijnrentes zowel externe als interne oorzaken kunnen hebben. Ze kunnen voortkomen uit de dynamiek en het gedrag van de marktdeelnemers zelf, wat zorgt voor onverwachte bewegingen in de markten. Daarnaast pleit Klerkx voor het gebruik van op verhalen gebaseerde scenario’s om onzekerheid beter te beheersen. Door scenario’s te creëren die rekening houden met mogelijke trendbreuken, kunnen beleggers zich beter voorbereiden op toekomstige ontwikkelingen.
Klerkx' onderzoek is relevant voor beleidsmakers, toezichthouders en investeerders, zoals pensioenfondsen, die opereren in een omgeving van constante onzekerheid. Het gebruik van scenario’s biedt hen een manier om beter om te gaan met onverwachte veranderingen, zoals renteverlagingen, en helpt bij het optimaliseren van vastrentende portefeuilles.
Meer informatie over het proefschrift