Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Graduate Winter School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Promotie E.H. Bisschops 18 december 2024 13:45 - 15:15

Implementing methods to reduce involuntary care

Succesvolle afbouw van onvrijwillige zorg vraagt om aandacht voor implementatie 

Gedragswetenschapper bij ’s Heeren Loo en onderzoeker aan de Vrije Universiteit Amsterdam Esther Bisschops onderzocht de implementatie van de Wet zorg en dwang, die onvrijwillige zorg bij woonlocaties voor cliënten met probleemgedrag moet afbouwen. Daarnaast keek ze naar de implementatie van twee bestaande methoden om onvrijwillige zorg te verminderen. Haar onderzoek toont aan dat het aantal registraties onvrijwillige zorg is gedaald na invoering van de wet. Ook vond zij factoren die implementatie van methoden voor afbouw van onvrijwillige zorg belemmeren, maar ook strategieën die kunnen helpen bij het implementeren van deze methoden.

De Wet zorg en dwang (2020) stelt dat onvrijwillige zorg in de begeleiding van cliënten met een verstandelijke beperking moet worden afgebouwd, tenzij er sprake is van ernstig nadeel zoals gevaar. Onvrijwillige zorg is zorg waartegen een cliënt zich verzet. Bijvoorbeeld afzondering, fixatie en toezicht.

Gedragswetenschapper Esther Bisschops onderzocht aan de Vrije Universiteit Amsterdam de implementatie van deze wet bij woonlocaties voor cliënten met probleemgedrag.  “Na implementatie van de Wet zorg en dwang daalden de registraties onvrijwillige zorg in woonlocaties voor cliënten met probleemgedrag. Dit is een indicatie voor succesvolle implementatie van deze wet,” vertelt Bisschops.

Bisschops onderzocht ook de implementatie van twee methoden om onvrijwillige zorg te verminderen: Het Wegingskader en MDET (Multi-Disciplinair Expertise Team). Het Wegingskader is een e-tool om het cliëntperspectief mee te wegen in beslissingen over onvrijwillige zorg. Met de MDET-methode worden zorgteams geadviseerd over afbouw van onvrijwillige zorg.

Ze concludeert dat bij implementatie van methoden rondom onvrijwillige zorg rekening moet worden gehouden met angsten van begeleiders, hun ‘kwaliteit-van-zorg-dilemma’, en hun gevoel van overbelasting en stress. Belemmerende factoren waren onder andere gebrek aan implementatieplannen in zorgorganisaties en onduidelijkheid in de keuze voor methoden. Strategieën zoals consensusprocessen, opinieleiders en cliënt-gerelateerde-interventies helpen in implementatieprocessen.

Bisschops: “Samenwerken in een Community-of-Practice voor het ontwikkelen van implementatieplannen voor Het Wegingskader werd gewaardeerd. Deze samenwerking bood echter geen garantie voor een goede implementatie.” Bij een Community-of-Practice wisselen beleidsmedewerkers, gedragswetenschappers, managers, ervaringsdeskundigen en begeleiders kennis en ervaringen uit over de methoden zelf en over de implementatie van de methoden.

Tot slot zag Bisschops dat zorgorganisaties aanpassingen deden aan MDET tijdens de implementatie, om ervoor te zorgen dat de methode beter past. “Deze aanpassingen maakten de methode echter minder effectief.”

Uit haar onderzoek blijkt dat zorgorganisaties zich bewust moeten zijn van het belang van een goede implementatie van het Wegingskader en MDET, om het gewenste effect, namelijk het verminderen van onvrijwillige zorg, te verkrijgen. Bisschops: “Een zorgvuldige planning, vormgeving en uitvoering is daarom van groot belang. Zorgorganisaties moeten hierbij rekening houden met belemmerende factoren voor implementatie zowel op begeleidersniveau als op organisatieniveau.” Voor het ontwikkelen van implementatieplannen kunnen zorgorganisaties samenwerken in Communities-of-Practice. Deze vorm van samenwerking geeft nieuwe inzichten en ideeën voor bijvoorbeeld implementatie strategieën. Vooral strategieën waarbij begeleiders of cliënten zelf actief betrokken zijn lijken goed te werken in implementatieprocessen.

Meer informatie over het proefschrift

Programma

Verdediging van de dissertatie door E.H. Bisschops

Promotie Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen

Promotoren:

  • prof. dr. C. Schuengel
  • prof.dr. P.J.C.M. Embregts

Copromotor:

  • dr. J.C. de Schipper

De promotie is tevens online te volgen

Over Promotie E.H. Bisschops

Startdatum

  • 18 december 2024

Tijd

  • 13:45 - 15:15

Locatie

  • Auditorium, Hoofdgebouw
  • (1e verdieping)

Adres

  • De Boelelaan 1105
  • 1081 HV Amsterdam

Volg de promotie online

Ga naar de livestream

Esther Bisschops

Esther Bisschops

Neem contact op met Persvoorlichting VU

06 25763092

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam