Binnenkijken in het postsorteercentrum van hersencellen
Ruis in het brein kan ernstige gevolgen hebben en resulteren in bijvoorbeeld ontwikkelingsstoornissen, depressie en obesitas. Dieper duiken in de materie van deze signaalverstoring in hersencellen is daarom essentieel. Neurowetenschapper Nikki van Bommel onderzoekt de rol van het Golgi-apparaat. De plek in de hersenen waar eiwitten correct gesorteerd worden om te zorgen voor goede werking van de hersencellen.
Van Bommels onderzoek toont hoe twee specifieke eiwitten cruciaal zijn voor de organisatie van het Golgi-apparaat en verschillende delen van het Golgi anders reageren op uitschakeling van deze twee eiwitten. Eveneens heeft ze een atlas gemaakt waarin je kunt opzoeken waar een bepaald eiwit in het Golgi zit. Met deze fundamentele kennis is weer een stapje gezet richting het begrijpen van signaalverstoringen in het brein, wat uiteindelijk bij kan dragen aan het voorkomen en/of behandelen ervan.
Het Golgi-apparaat is volgens de onderzoeker vergelijkbaar met een postsorteercentrum waar barcodes op pakketjes gescand worden om te bepalen in welk busje een pakketje naar de eindbestemming gebracht wordt. Van sommige eiwitten is bekend wat het sorteersignaal (de barcode) is, maar van andere nog niet. In haar studie bekijkt Van Bommel het proces waarbij eiwitten naar dense core vesicles (DCV’s) gesorteerd worden. DCV’s zijn transportblaasjes die signaalstoffen vervoeren en die signaalstoffen spelen een rol tijdens de ontwikkeling van het brein en kunnen invloed hebben op bijvoorbeeld slaap, angst en honger.
“Mijn onderzoek bestaat voornamelijk uit lab-experimenten. Met een microscoop heb ik de allerkleinste details van hersencellen bekeken en specifiek ingezoomd op het Golgi-apparaat. Daarnaast heb ik een literatuurstudie gedaan om een overzicht te maken van alle eiwitten waarvan in de literatuur beschreven is dat ze een rol spelen in de aanmaak van DCV’s”, aldus Van Bommel.
Meer informatie over het proefschrift