Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Promotie D. Gogishvili 22 november 2024 11:45 - 13:15

Delen
Protein hide-and-seek

Verstoppertje met eiwitten: AI-gestuurde verkenning van dementiebiomarkers

Neurodegeneratieve ziekten, zoals de ziekte van Alzheimer, zijn de belangrijkste oorzaak van dementie. Het onderzoek van neurowetenschapper Dea Gogishvili draagt bij aan een beter begrip van de proteïnebiomarkers die worden gebruikt om de vroege diagnose van dementie te verbeteren, en kan leiden tot een meer gepersonaliseerde prognose van de ziekte.

Onderzoek toont aan dat fysiologische veranderingen jaren vóór het begin van de symptomen optreden. Daarom zijn nauwkeurige klinische tests voor een vroege diagnose  cruciaal. Hiervoor zijn robuuste biomarkers nodig, die meetbare eigenschappen vertegenwoordigen die verschillende biologische processen objectief kunnen detecteren en evalueren. Biofluïde eiwitbiomarkers zijn de sleutel tot precisiegeneeskunde en bieden inzicht in onderliggende ziektemechanismen. Biomarkers bestaan naast elkaar met veel andere moleculen in lichaamsvloeistoffen. Mogelijk verstoort dit interacties tussen antilichamen en epitopen. Conformatieveranderingen of aggregatie van eiwitten kunnen epitopen verder belemmeren of verhullen, waardoor ze niet nauwkeurig kunnen worden gedetecteerd en gekwantificeerd. Daarom is het begrijpen van de oplosmiddeltoegankelijkheid van proteïnebiomarkers, of met andere woorden, het spelletje verstoppertje, essentieel voor nauwkeurige detectie en kwantificering.

Effectievere behandelingen
Door het vermogen om deze ziekten vroegtijdig en betrouwbaar te diagnosticeren te verbeteren, komen effectievere behandelingen en beter beheer van de progressie van de ziekte dichterbij. Gogishvili: ‘In plaats van naalden in hooibergen te zoeken, moeten we betere metaaldetectoren ontwikkelen. In het kader van mijn proefschrift hebben we nieuwe manieren ontwikkeld om te meten hoe plakkerig proteïneoppervlakken zijn. Dit is cruciaal voor het begrijpen van een van de kenmerken van neurodegeneratie, de neiging van proteïnen om te aggregeren. We hebben veelbelovende biomarkers geïdentificeerd om te voorspellen hoe snel de cognitieve vermogens van een patiënt kunnen afnemen. Daarnaast hebben we ons verdiept in verschillende hersenspecifieke proteïnen en hun aard in verschillende biologische omgevingen. Misschien wel het meest opwindende is dat we vooruitgang in grote taalmodellen hebben gebruikt om niet-triviale proteïne-eigenschappen te voorspellen.’

Klinische proeven
Gogishvili's onderzoek draagt bij aan de Multi‐omics Interdisciplinary Research Integration to Address DEmentia diagnosis (MIRIADE). Het hoofddoel van MIRIADE is het ontdekken en ontwikkelen van biomarker-assays voor neurodegeneratieve ziekten. De bevindingen van haar proefschrift zijn belangrijk voor het begrijpen van proteïnebiomarkers die worden gebruikt om de vroege diagnose van dementie te verbeteren. Bovendien kunnen de methoden die Gogishvili en haar collega's hebben onderzocht leiden tot een meer gepersonaliseerde prognose om te schatten hoe snel de toestand van een patiënt zal verslechteren. In de toekomst kunnen deze methoden ook worden gebruikt voor het ontwerpen van klinische proeven voor het ontwikkelen van nieuwe medicijnen.

Gogishvili gebruikte computationele en experimentele methodes om proteïnebiomarkers die verband houden met dementie te bestuderen. Ze gebruikte verschillende machine learning-technieken om proteïne-eigenschappen rechtstreeks te voorspellen op basis van hun aminozuursequenties, waaronder structurele kenmerken, associatie met extracellulaire blaasjes en grote hydrofobe plekken. Daarnaast paste ze experimentele technieken toe, zoals waterstof-deuteriumuitwisselingsmassaspectrometrie (HDX-MS).

Meer informatie over het proefschrift

Programma

Verdediging van de dissertatie door D. Gogishvili

Promotie Faculteit der Bètawetenschappen

Promotoren:

  • dr. S. Abeln
  • prof.dr. J. Heringa
  • prof.dr.ir. C.E. Teunissen

De promotie is tevens online te volgen

Over Promotie D. Gogishvili

Startdatum

  • 22 november 2024

Tijd

  • 11:45 - 13:15

Locatie

  • VU Hoofdgebouw

Adres

  • De Boelelaan 1105
  • 1081 HV Amsterdam

Volg de promotie online

Ga naar de livestream

Dea Gogishvili

Dea Gogishvili

Neem contact op met Persvoorlichting VU

06 25763092

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam