Acuut lumbosacraal radiculair syndroom, hoe behandel je dat?
Het acuut lumbosacraal radiculair syndroom (LSRS) wordt gekenmerkt door uitstralende pijn in het been in het beloop van één van de zenuwwortels die uittreden vanuit de lage wervelkolom. Neuroloog Bastiaan ter Meulen onderzocht de (kosten)effectiviteit van behandeling met epidurale steroïd-injecties (wortelblokkades) bij patiënten met een acuut LSRS (<8 weken) met een gerandomiseerd, gecontroleerd onderzoek (STAR-trial). Wortelblokkades worden enkel ingezet bij tekortschieten van pijnmedicatie of fysiotherapie. Ter Meulen verwacht goede resultaten.
Rughernia
De meest voorkomende oorzaak van LSRS is een rughernia. In veel gevallen vindt behandeling plaats met pijnmedicatie en fysiotherapie. Indien deze aanpak ineffectief blijkt, geldt een injectie met (epidurale) corticosteroïden of een hernia-operatie als mogelijke vervolgbehandeling.
De belangrijkste bevinding van Ter Meulen is dat epidurale steroïd-injecties mogelijk iets minder pijn veroorzaken in het been, en minder consumptie van zware pijnstillers (opioïden) nodig is ten opzichte van patiënten die behandeld worden door de huisarts met pijnmedicatie en fysiotherapie (usual care). Het effect op beenpijn is weliswaar significant, maar niet klinisch relevant. Ook blijkt er geen sprake van kosteneffectiviteit bij epidurale steroïd-injecties ten opzichte van usual care.
Overige takeaways
Dat neurologen en anesthesiologen zich goed aan de huidige behandelrichtlijnen voor het LSRS houden wanneer het aankomt op epidurale corticosteroïd injecties is een positief leerpunt uit het onderzoek van Ter Meulen. Een laatste takeaway uit zijn studie is het gebrek aan een goede biomarker voor ontsteking bij het LSRS. Hij toonde vele biomarkers van ontsteking aan bij patiënten met het LSRS maar er is geen duidelijke correlatie met klinische symptomen. Dit is mogelijk iets om verder te bestuderen in vervolgonderzoek.
Meer informatie over het proefschrift