Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Promotie A. Holopainen 13 juni 2024 09:45 - 11:15

Delen
Becoming a parent: Antecedents and sequelae of a negative childbirth experience

Negatieve bevallingservaring hoeft geen risico te zijn voor ouderschap

Sommige vrouwen ervaren hun bevalling als negatief of zelfs traumatisch. Wat zijn de gevolgen daarvan? En hangt dit risico samen met eerdere traumatische ervaringen? Psycholoog Annaleena Holopainen onderzocht de voorgeschiedenis en de gevolgen van een negatieve bevallingservaring. Zij concludeert dat een negatieve ervaring geen gevolgen hoeft te hebben voor de ouder-kindrelatie of volgende bevallingen.

“Uit eerder onderzoek weten we dat een negatieve bevallingservaring voor een vrouw nadelige effecten kan hebben op het hele gezin,” vertelt Holopainen. “Contact met de baby kan bijvoorbeeld stressvol zijn voor de moeder, omdat de baby haar aan de geboorte herinnert.” Maar het was onduidelijk of een negatieve bevallingservaring, naast nadelige effecten zoals stress bij de moeder, ook invloed heeft op het opvoedgedrag van de moeder of op de ouder-kindrelatie. Holopainen: “Daarnaast was het ook onduidelijk of ervaringen van voor de zwangerschap, bijvoorbeeld uit de jeugd of een eerdere traumatische bevallingservaring, van invloed zijn op hoe vrouwen hun bevalling ervaren.”

Om vrouwen beter te beschermen tegen negatieve bevallingservaringen en de gevolgen daarvan, onderzocht Holopainen de ervaringen van vrouwen die een rol kunnen spelen in hun bevallingervaring en de gevolgen van een negatieve bevalling. Dat deed ze met behulp van gegevens van een langlopend onderzoek dat sinds 2009 moeders volgt, Generaties2. Daarnaast heeft zij data uit een online survey gebruikt, om te onderzoeken hoe vrouwen met een eerdere traumatische bevallingservaring hun volgende bevalling ervaren. Naast vragenlijsten heeft Holopainen ook gebruikt gemaakt van interviews met moeders over hun ervaringen met eigen ouders en verzorgers, en gegevens van observaties van opvoedgedrag en ouder-kindrelatie.

“Dit onderzoek laat zien dat eerdere ervaringen geen risico hoeven te zijn voor een nieuwe bevalling,” vertelt Holopainen. “Men dacht dat vervelende ervaringen uit de jeugd of een eerdere traumatische bevalling vrouwen kwetsbaar zouden maken voor een negatieve bevallingservaring, maar dit bleek niet uit dit onderzoek.”

Wel bleek het maken van bewuste keuzes tijdens een bevalling, bijvoorbeeld kiezen voor een thuisbevalling, beschermend te werken voor vrouwen met eerdere traumatische bevallingservaringen. Daarnaast vond deze studie, in tegenstelling tot eerdere studies, geen verband tussen negatieve bevallingservaringen en het opvoedgedrag van de moeder of de ouder-kindrelatie. Een negatieve bevallingservaring hing wel samen met meer stress bij moeder en partner. 

“Voor zwangere vrouwen kan het fijn zijn om te weten dat vervelende ervaringen uit de jeugd of een eerdere traumatische bevalling geen risico hoeven te zijn voor een nieuwe bevalling,” legt Holopainen uit. “Maar om stress bij beide ouders te voorkomen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat vrouwen hun bevalling niet negatief ervaren. Steun uit de omgeving heeft een belangrijke beschermende rol tijdens de bevalling en het ouderschap.”

Meer informatie over het proefschrift

Programma

Verdediging van de dissertatie door A. Holopainen

Promotie Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen

Promotoren:

  • prof.dr. C. Schuengel
  • dr. M. Oosterman

Copromotor:

  • dr. M.L. Verhage

De promotie is tevens online te volgen.

Over Promotie A. Holopainen

Startdatum

  • 13 juni 2024

Tijd

  • 09:45 - 11:15

Adres

  • De Boelelaan 1105
  • 1081 HV Amsterdam

Volg de promotie online

Ga naar de livestream

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam