Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

ART SCIENCE dialogue: Legacy of Colonialism 28 februari 2024 16:00 - 18:00

Delen
In deze ART SCIENCE dialogue onderzoeken Oscar Santillán, Lisa Ausic en Pepijn Brandon de complexiteit van het kolonialisme in relatie tot onze ervaring van de natuur. Het onteigenen van land en botanische praktijken maken deel uit van de koloniale erfenis, maar hoe zijn ze met elkaar verbonden?

Santilláns werk Forecast (te zien in de galerie) symboliseert het verband tussen koloniale plantkunde en moderne milieuvernietiging. De metalen structuur, die de continuïteit tussen historische botanische exploitatie en de huidige achteruitgang van de planeet illustreert, bevat zes monitoren en een 'koloniale tuin' met planten uit Europese koloniën.

Het kolonialisme heeft blijvende sporen achtergelaten in onze samenlevingen, culturen en ecosystemen, die nog steeds van invloed zijn op hoe we omgaan met de natuur en hoe we die waarnemen. Om deze invloeden aan te pakken, moet erkend worden dat koloniale machten natuurlijke hulpbronnen uitbuitten voor economisch gewin. Daarnaast zou het bevorderen van duurzame praktijken en het respecteren van verschillende perspectieven op de natuur een stap voorwaarts zijn naar een meer harmonieuze relatie met de natuurlijke wereld.

Deze discussie wordt gemodereerd door professor Katja Kwastek.

Tip: doe ook mee met de lunchwandeling Walk in the Park op donderdag 29 februari en bekijk de Botanische tuin Zuidas met een frisse blik.

Over de VU ART SCIENCE gallery

Over de VU ART SCIENCE gallery

De VU ART SCIENCE gallery is opgericht om kunst, wetenschap en actualiteit met elkaar te verbinden. Als brede universiteit stimuleert de Vrije Universiteit Amsterdam het uitwisselen van multidisciplinaire kennis om bij te dragen aan oplossingen voor actuele vraagstukken in onze samenleving. Dat is urgent, want de complexe problematiek uit deze tijd vraagt om radicale concepten. De galerie is geopend van dinsdag tot zaterdag van 12 tot 18 uur.

VU ART SCIENCE gallery gezien vanuit het oosten, in de avond gefotografeerd door Gert Jan van Rooij

Over ART SCIENCE dialogue: Legacy of Colonialism

Startdatum

  • 28 februari 2024

Tijd

  • 16:00 - 18:00

Locatie

  • VU ART SCIENCE gallery
  • Nieuwe Universiteitsgebouw

Adres

  • De Boelelaan 1111
  • 1081HV Amsterdam

Georganiseerd door

  • VU ART SCIENCE gallery, Amsterdam Sustainability Institute

Taal

  • Engels

Over de sprekers

Over de sprekers

Oscar Santillán, beeldend kunstenaar, hanteert een transdisciplinaire benadering die wetenschappelijke velden, kosmologieën en niet-menselijke perspectieven met elkaar verbindt. In zijn werk verkent hij verloren gegane wetenschappelijke episodes, onderdrukte koloniale kennis, inheemse wijsheid en niet-westerse sciencefiction, waardoor onconventionele verhalen ontstaan. Santillán werkt samen met wetenschappers, programmeurs, inheemse denkers, antropologen en biologen en geeft zijn praktijk vorm om door de opkomende toekomst te navigeren en de complexe conflicten op onze planeet te begrijpen.

Prof. dr. Pepijn Brandon, hoogleraar Mondiale Economische en Sociale Geschiedenis aan de VU Amsterdam en senior onderzoeker aan het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, staat bekend om zijn werk over de verweven geschiedenissen van kapitalisme en massaal geweld. Hij richt zich op oorlog, onteigening en slavernij. Momenteel doet hij onderzoek naar het mondiaal vergelijkend perspectief van landonteigening in het Nederlandse Rijk.

Lisa Ausic is promovenda bij de afdeling Sociale en Culturele Antropologie aan de VU Amsterdam. Haar werk gaat over de poëtica en politiek van mens-plant relaties en multispecies intimiteiten in contexten van (post)koloniaal geweld in het Peruaanse Amazonegebied. In haar huidige promotieonderzoek traceert ze de processen die van Shipibo-Konibo-kruidenkunde een modus van kosmopolitieke onderhandeling en antikolonialistisch verzet maken in de context van een extractief-kapitalistische ayahuasca-toerisme-industrie.

Prof. dr. Katja Kwastek is hoogleraar Moderne en Hedendaagse Kunst aan de VU Amsterdam. Haar onderzoek richt zich op procesmatige, digitale en postdigitale kunst, mediageschiedenis, theorie en esthetica, en de digitale en omgevingswetenschappen. Ze is gespecialiseerd in de raakvlakken van kunst, nieuwe media en technologie.

VU ART SCIENCE gallery

artsciencegallery@vu.nl

VU ART SCIENCE gallery
Nieuwe Universiteitsgebouw
De Boelelaan 1111
1081HV Amsterdam

Contactpersoon

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam