Voor de allereerste keer wordt er een bijeenkomst georganiseerd voor alumni sociologie. Het is de perfecte gelegenheid om weer eens terug te keren naar de VU om vakgenoten en oud-studiegenoten te ontmoeten en meer te horen over een actueel thema. Het thema van deze eerste bijeenkomst is ‘Bestaanszekerheid onder de loep – een sociologische blik’.
Er zijn keynotes door Hedy d’Ancona en Monique Kremer, er is een paneldiscussie met alumni en een netwerkborrel waarbij ook studenten aanwezig zullen zijn.
Programma
13.45 – Ontvangst met koffie en thee
14.15 – Opening door Marjolein Broese van Groenou, hoogleraar informele zorg
14.25 – Korte introductie door Halleh Ghorashi, hoogleraar diversiteit en integratie
14.30 – Keynote door Monique Kremer: ‘Bestaanszekerheid begint bij een betrouwbare overheid’
15.00 – Pauze
15.30 – Paneldiscussie met alumni die in de praktijk bezig zijn met het thema bestaanszekerheid, vanuit beleid of onderzoek, als ondernemer of consultant.
16.00 – Keynote door Hedy d'Ancona
16.30 – Netwerkborrel en meet & greet studenten en alumni
18.30 – Einde
Over de sprekers
Monique Kremer is bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en programmaleider van het onderzoek ‘Een (on)zeker bestaan in de stad’ bij het Kenniscentrum voor Ongelijkheid van Amsterdam (KCO). Recentelijk heeft het KCO een magazine uitgebracht waarin de resultaten van hun onderzoek naar bestaansonzekerheid worden besproken. Tijdens haar keynote zal Kremer het onderwerp vanuit een sociologisch perspectief belichten, waarbij ze ingaat op wat bestaansonzekerheid inhoudt, hoe vaak het voorkomt, en welke oplossingen mogelijk zijn om dit probleem aan te pakken.
Hedy d'Ancona is socioloog, sociaal geograaf, feminist en voormalig politica. Ze studeerde cum laude af aan de Universiteit van Amsterdam en begon haar carrière als tv-producer bij de VARA. In 1968 richtte ze de feministische organisatie Man-Vrouw-Maatschappij op en was hoofdredactrice van Opzij. D'Ancona was lid van de Eerste Kamer, Europees Parlement en minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur. Ze zette zich in voor vrouwenrechten en sociale gelijkheid. Daarnaast vervulde ze verschillende adviesfuncties en bleef actief in maatschappelijke organisaties. Haar impact op het Nederlandse feminisme en emancipatiebeleid is groot.